Index Vakbarát Hírportál

Járőrözésbe kezdenek a magyar Gripenek

2022. július 31., vasárnap 06:10

Német, magyar és olasz vadászgépek augusztus 1-től a NATO légi rendfenntartó missziójának részeként légi járőrözést indítanak a balti térség felett.

A NATO közleménye szerint a következő hónapokban négy magyar JAS–39-es Gripen vadászgép és mintegy nyolcvanfős személyzet fogja vezetni a missziót a litvániai Šiauliai légibázisról, míg négy német Eurofighter repülőgép az észtországi Ämari repülőbázisról fog repülni. Hozzájuk csatlakoznak a lengyelországi Malborkban állomásozó olasz Eurofighterek.

A NATO légi rendfenntartó művelete a szövetségi szolidaritás egyértelmű példája a gyakorlatban

– mondta Oana Lungescu NATO-szóvivő. Hozzátette: „egy olyan időszakban, amikor az európai biztonságot alapvetően megváltoztatta Oroszország Ukrajna elleni háborúja, a NATO vadászrepülőgépei éjjel-nappal készenlétben állnak a szövetséges légtér védelmére. Mindig éberek vagyunk”.

Az új kontingensek a térségben április óta járőröző belga, francia és spanyol egységeket váltják fel – olvasható a közleményben.

A szövetségesek felváltva őrzik az eget Észtország, Lettország és Litvánia felett, amióta 2004-ben csatlakoztak a NATO-hoz, mivel a három országnak nincs saját vadászgépe.

A közlemény szerint Oroszország 2022. februári ukrajnai inváziója óta a NATO további repülőgépekkel erősítette meg a légi járőrözést a szövetség keleti részén.

A NATO légtérrendészeti feladata keretében a vadászgépek akkor szállnak fel a levegőbe, ha a szövetséges légtér közelében lévő repülőgépek nem tartják be a helyes légtérellenőrzési eljárásokat, beleértve a repülési terv benyújtását és a légiforgalmi irányítással való kommunikációt. A NATO gyorsreagálású repülőgépei perceken belül felszállásra készen állnak, hogy elfogjanak minden olyan repülőgépet, amely veszélyeztetheti a szövetséges légteret – tették hozzá.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok