Index Vakbarát Hírportál

Szakértő az Indexnek: Európa Oroszország túsza maradhat

2022. július 31., vasárnap 15:02

Ziad Nasereddine libanoni közgazdász szerint Izraelnek és Amos Hochstein amerikai diplomatának megoldást kell találnia Libanon gázkitermelésére. Ellenkező esetben destabilizálódhat a helyzet, és akár háborúvá is fajulhat. Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő szerint ezzel Oroszország elérheti, hogy Európa energetikailag továbbra is a túsza maradjon.

Oroszország meg akarja akadályozni, hogy az izraeli földgáz váltsa ki az oroszt az elkövetkező hónapokban. Ziad Nasereddine libanoni gazdasági elemző az Al-Manar TV-ben arról beszélt, hogy ha Amos Hochstein amerikai diplomatával nem találnak olyan megoldást a Jeruzsálem és Bejrút közötti tengeri határvitára, amely lehetővé tenné Libanon számára a földgázkitermelést, annak Izrael fogja megfizetni az árát. Gázmezői és finomítói célponttá válnak, és a helyzet háborúvá is fajulhat – jelentette ki az elemző.

Hozzátette, hogy Libanonnak kevesebbe kerülne megvívni egy háborút, mint eljutni az éhezésig, a csődig vagy a belső harcig. 

Ha Amos Hochstein azért jön Libanonba, hogy megtévesszen minket, akkor megtámadják a megszállt Palesztina gázmezőit. Olyan megoldással kell Libanonba jönnie, amely lehetővé teszi számunkra, hogy földgázt nyerjünk ki, cserébe pedig Izrael megteheti ugyanezt. Többnek kell lennie, mint a 23-as vonalnak, és Libanon választhatja ki a kívánt vonalat. A megoldásnak lehetővé kell tennie a TotalEnergies számára, hogy folytathassa munkáját. Ellenkező esetben a megszállt Palesztina finomítóit meg fogják támadni

– részletezte a műsorban. „Véleményem szerint a Földközi-tengeren végrehajtott összecsapás költsége sokkal alacsonyabb, mint egy belső háborúskodásé” – tette hozzá Ziad Nasereddine.

Oroszország túsza maradhat Európa

Az Israel Democracy Institute vezető elemzője, Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy eddig az oroszok csupán passzívan alkalmazták a gázt mint fegyvert Európa ellen. Zárták és nyitották a csapokat.

Ha egy ilyen támadás bekövetkezik egy helyi orosz szövetséges által, akkor ez azt jelenti, hogy az oroszok aktív lépéseket is készek tenni annak érdekében, hogy Európa energetikailag Oroszország túsza maradjon

– jelentette ki a szakértő az Indexnek, aki szerint ez azt jelenti, hogy az azerbajdzsáni alternatívára sem lehet építeni. A vezeték az oroszokkal szövetséges Örményországhoz közel húzódik több száz kilométeren keresztül – emlékeztetett. Az elemző szerint ez azt is jelentheti, hogy az Amerikából érkező LNG-szállítmányok is fenyegetés alatt állnak.

Robert C. Castle úgy látja, hogy a július 2-ai robbantásos merénylet a kazakhsztáni Tengizben az első lépés volt az energia-hidegháborús helyzet forróvá válása felé.

A kritikus energiainfrastruktúrák támadásával Közép-Ázsiában és a Közel-Keleten az ukrán háború globálissá válhat

– vélekedett a biztonságpolitikai szakember.

(Borítókép: Hannibal Hanschke / Reuters)

Rovatok