Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok kínai cégeket szankcionált iráni kőolajtermékek értékesítése miatt

2022. augusztus 1., hétfő 21:23

Az Egyesült Államok szankciókat szabott ki több, főleg kínai cégre, amiért az egyik legnagyobb iráni kőolajkereskedő rajtuk keresztül több millió dollár értékben értékesített kőolajat és annak származékait a kelet-ázsiai térségben.

A büntetőintézkedés értelmében a négy hongkongi, egy szingapúri és egy egyesült arab emírségekbeli vállalat minden vagyonát befagyasztják az Egyesült Államokban. Emellett tilalmat vezetnek be a cégek termékeinek megvételére és felhasználására, azok ugyanis Washington szerint hozzájárultak a Perzsa-öbölbeli Petrolkémiai Ipari és Kereskedelmi Vállalat nevű iráni brókercég kőolaj-értékesítéséhez.

Mindent megtesznek Irán bevételei ellen

Joe Biden amerikai elnök 2021-es hivatalba lépése óta tartózkodott attól, hogy szankciókat szabjon ki azon kínai vállalatokra, amelyek részt vesznek az iráni olajkereskedelemben az iráni nukleáris megállapodás újraélesztésének reményében.

A 2015-ben létrejött megállapodás újraélesztése, amely után az Egyesült Államok is feloldaná az Iránra kivetett büntetőintézkedéseket, amennyiben Teherán visszafogja atomprogramját, az MTI szerint mindeddig nem volt sikeres, ezért Washington erőfeszítéseket tett arra, hogy minél inkább csökkentsék Irán olajból származó jelentős bevételét.

Az Egyesült Államok továbbra is diplomáciai úton halad a közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) teljeskörű, kétoldalú végrehajtása felé. Amíg Irán nem felel meg a kötelezettségeinek, további szankciókat szabunk ki az iráni petróleum és kőolaj jogellenes kereskedelmére

– jelentette ki Brian Nelson, a pénzügyminisztérium terrorelhárításért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára. 

Mint arról lapunk is beszámolt, Irán bejelentette, hogy képes atombomba előállítására, de nem áll szándékában megépíteni azt.

Rovatok