Index Vakbarát Hírportál

Negyedik napja terjed a futótűz Kalifornia északi részén

2022. augusztus 1., hétfő 18:07

A McKinney-tűz, amely pénteken kezdődött az északi Siskiyou megyében, már 21 ezer hektáron ég – közölte az állami tűzoltóság.

Veszélyes tűzre utaló vészhelyzet van érvényben, mivel Kaliforniát tartósan szárazság sújtja. A kaliforniai erdőtűz robbanásszerűen terjedt át még nagyobb területre, és az állam eddigi legnagyobb tüzévé vált az idén.

Legalább 2000 lakos, valamint a Pacific Crest túraútvonalon túrázók elhagyták a környéket, és nem lehet pontosan tudni, hány lakóház semmisült meg.

Hétfő reggel még mindig 0 százalékos volt a tűz megfékezése – jelentette a tűzoltóság.

Egyre fokozódik a tűzvész

A McKinney-tűz a Klamath Nemzeti Erdőben, az oregoni határ közelében ég. Mintegy 650 tűzoltó küzd a lángokkal a kíméletlen hőségben – írja a BBC.

Siskiyou megyében szombaton szükségállapotot hirdettek, miután házak pusztultak el, és az infrastruktúra is veszélybe került – közölte Gavin Newsom állam kormányzója.

A tüzet a száraz tüzelőanyag, az extrém szárazság, a magas hőmérséklet, a szél és a villámlás által okozott viharok fokozták és terjesztették. Több település, köztük Yreka és Fort Jones is veszélyben van – közölte az amerikai erdészeti szolgálat. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy az esetleges zivatarok miatt a következő napokban további tüzek alakulhatnak ki.

Adrienne Freeman, az Amerikai Erdészeti Szolgálat szóvivője elmondta, hogy a zivatarcellákkal járó viharos, kiszámíthatatlan szél minden irányba fújhatja a tüzet.

A tűz a második nagyobb tűzvész, amely az elmúlt napokban sújtotta az államot. A Yosemite Nemzeti Park közelében lévő tűz nyolc napja tart, de már 67 százalékban megfékezték – közölte a Cal Fire tűzoltóság.

(Borítókép: Lángokban áll a Klamath Nemzeti Erdő Kaliforniában 2022. július 31-én. Fotó: David Mcnew / AFP)

Rovatok