Index Vakbarát Hírportál

Gorbacsov nagyon beteg, Putyin nem veszi fel neki a telefont

2022. augusztus 1., hétfő 07:39

Hónapok óta nyomja egy moszkvai kórterem ágyát, nincs jó állapotban a Szovjetunió utolsó vezetője, Mihail Gorbacsov. A volt szovjet vezető egészségi állapota mellett Gorbacsov ukrajnai háborúról alkotott véleményéről is beszélt magyar barátja, Zolcer János televíziós producer.

A 91 éves Mihai Gorbacsov már a kezdetek óta mélységesen elítélte a háborút – mondta a Szovjetunió utolsó vezetőjének magyar barátja, Zolcer János televíziós producer. Mint mondta, Gorbacsov úgy véli, hogy az orosz nép őt hibáztatja minden rosszért.

Az elmúlt hónapokban többször is azt mondta nekem Mihail Gorbacsov, hogy szerinte ez egy testvérháború. Az ő apja orosz, az anyja pedig ukrán, és ilyen helyzetben rajta kívül még milliók vannak. Úgy fogalmazott múltkor, hogy az emberi élet mindennél drágább, ezért védeni kellene, nem pedig a harctéren föláldozni

– mondta Zolcer János a Blikknek. A producer azt is elárulta, hogy próbált beszélni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – eredménytelenül. Állítása szerint a jelenlegi orosz vezető nem hajlandó felvenni neki a telefont, miközben korábban többször is találkoztak.

Putyin egyik érve a háború mellett az volt, hogy a NATO megígérte, nem fog tovább terjeszkedni kelet felé. A volt szovjet vezető azonban barátjának állítja, nem történt ilyen ígéret.

Mihail Gorbacsovot jelenleg kórházban ápolják. Magyar barátja szerint azonban nincs jó állapotban. „Hónapok óta kórházban van, a beszéde is elég rossz, nagyon oda kell figyelni, hogy értse az ember a telefonban. Végtelenül elkeseredett, tíz éve nem hagyta el Moszkvát, családjával sem jó a viszonya. Úgy érzi, nem jó már itt neki, mostanában állandóan azt mondja, alig várja a napot, hogy újra találkozzon Raiszával (23 éve meghalt felesége – a szerk.)” – mondta a volt politikus egészségi állapotáról Zolcer János.

(Borítókép: Scott Olson / Getty Images / AFP) 

Rovatok