Index Vakbarát Hírportál

Dróncsapás végzett Oszama bin Laden utódjával

2022. augusztus 2., kedd 06:10

Ajman az-Zavahiri halálát Joe Biden amerikai elnök jelentette be a Fehér Ház erkélyén elmondott beszédében. Az évek óta bujkáló terrorvezérrel Kabulban végeztek, amikor az al-Kaida vezetője a családtagjaival akart találkozni.

Az amerikai erők végeztek az al-Kaida első számú vezetőjével, aki Oszama bin Laden kiiktatása után vált a terrorszervezet irányítójává. Ajman az-Zavahiri halálát Joe Biden amerikai elnök jelentette be a Fehér Ház erkélyén elmondott beszédében. Az elnök közölte, hogy személyesen engedélyezte a dróncsapást, hogy ezzel „egyszer és mindenkorra kivonják őt a csatamezőről”. 

A koronavírus-fertőzés miatt újra karanténba került Biden részleteket is elárult az akcióról, mint elmondta, a 71 éves az-Zavahiri Afganisztán fővárosában, Kabulban bujkált, ahol a családtagjaival akart találkozni. Rejtekhelyét két Hellfire rakétával semmisítették meg, amerikai katonák nem tartózkodtak a közelben a dróncsapás alatt. A CNN azt írja, az amerikai gyanú szerint a tálib vezetés ismerhette az-Zavahiri tartózkodási helyét, és az akció után azonnal biztonságos helyre menekítették a terrorvezér családtagjait, köztük a lányát és annak gyermekeit.

Joe Biden elmondta, évtizedeken át az-Zavahiri állt az Amerika elleni támadások mögött, és részese volt a szeptember 11-i  terrorakció megszervezésének is. 

Most igazságot szolgáltattunk, a terrorvezér nincs többé

– jelentette ki az amerikai elnök.

Az egyiptomi születésű Zavahiri 2011-ben lett az al-Kaida vezetője, miután amerikai különleges egységek végeztek a szervezet korábbi irányítójával, Oszama bin Ladennel pakisztáni rejtekhelyén. Az utóbbi években rengeteg sajtóhír és szóbeszéd terjedt el Zavahiri haláláról, a terrorvezér utoljára 2022 áprilisában adott életjelt magáról egy videóüzenetben.

A felvételen Zavahiri egy indiai muszlim nőt méltatott, aki februárban szembeszállt a délnyugat-indiai Karnataka állam hatóságainak iskolákra vonatkozó, a hidzsábot (a muszlim nők arcát és testét elfedő leplet) betiltó rendelkezéseivel.  Egyes értesülések szerint Afganisztán északnyugati Kunár vagy Badahsán tartományában rejtőzhetett, a pakisztáni határ közelében, de az is felmerült, hogy esetleg a dél-pakisztáni Karacsi városában bujkál, ahol számos tálib iszlamista vezető tartott fenn lakásokat a húszéves afganisztáni háború alatt.

(Borítókép: Ajman az-Zavahiri egy 2001-es tévébeszédekor. Fotó:  Maher Attar/Sygma via Getty Images)

Rovatok