Index Vakbarát Hírportál

Elfogyhat a meleg víz Lengyelországban – állítja a szakértő

2022. augusztus 2., kedd 14:01

A lengyel piacon egyelőre nem áll rendelkezésre elég szén, ami most még az ország fűtési stratégiájának elengedhetetlen eleme. Ha a helyzet nem javul, súlyos problémába ütközhetnek az emberek – figyelmeztetett Jacek Szymczak, a Lengyel Hőenergia-ipari Kamara (IGCP) elnöke.

„Hónapok óta azért dolgozunk, hogy ne fogyjon el a szén, amire a mi rendszerünk 69 százaléka épül. Pályázatokat írunk ki, lengyel termelőktől vásárolunk szenet, de a raktáraink nincsenek tele” – jelentette ki Szymczak, aki elárulta, hogy a PKP Cargo levelet küld a fűtőipari vállalkozásoknak, amelyben arra kéri őket, hogy már most vásároljanak szenet, mivel a negyedik negyedévben nem garantált az időben történő szállítás.

A probléma az, hogy mi, vállalkozók most szeretnénk szenet vásárolni, de ennek két nagy akadálya van: először is elegendő szénnek kell lennie a piacon, beleértve az importszenet is. Másodszor pénzügyi erőforrásra van szükség a 250-600 százalékkal drágábbá vált szén megvásárlására

magyarázta az IGCP elnöke. Hozzátette, hogy kérvényeket intéznek a kormányhoz, hogy segítse a vállalkozókat a drága tüzelőanyag megvásárlásában.

Szymczak arról is beszélt, fennáll a veszélye annak, hogy „elfogy a meleg víz a csapokból”.

Mindent megteszünk, hogy ezt elkerüljük, de egyes városokban alacsonyabb hőmérsékletre számíthatunk a hálózatban, így a fűtés hőmérséklete is alacsonyabb lesz

– mondta. A kis és közepes méretű városok jobban ki vannak téve ennek a veszélynek – tette hozzá.

Rovatok