Index Vakbarát Hírportál

Nancy Pelosi gépe leszállt Tajvanon, Kína válaszcsapással fenyeget

2022. augusztus 2., kedd 17:48

Az amerikai képviselőház elnöke kedd este Tajvanra érkezett, és ezzel az elmúlt 25 évben ő a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki ellátogatott a Kína által követelt szigetre.

Pelosi látogatása fokozott feszültséget váltott ki Kína és az Egyesült Államok között. Kína Tajvant saját területe részének tekinti, amelyet szükség esetén akár erőszakkal is annektálhat, és a külföldi kormánytisztviselők látogatásait a sziget szuverenitásának elismeréseként értékeli.

Kína „határozott és erős intézkedésekre” figyelmeztetett, ha Pelosi folytatja az utazást. A Biden-kormányzat nem sürgette az utazás lemondását, miközben igyekezett biztosítani Pekinget arról, hogy ez nem jelentene változást az Egyesült Államok Tajvannal kapcsolatos politikájában.

Pelosi a héten ázsiai körúton van, amit szoros figyelem övez, hogy megtudják, dacol-e Kína figyelmeztetéseivel, amelyek szerint nem látogat el a szigetköztársaságba, amely az Egyesült Államok közeli szövetségese.

Kína megtorlást ígért, ha Pelosi lesz az elmúlt több mint 25 év legmagasabb rangú amerikai választott tisztségviselőjeként Tajvanra látogat, de részleteket nem közölt. A találgatások középpontjában a fenyegető hadgyakorlatok, a kínai repülőgépek és hajók esetleges behatolásai a tajvani ellenőrzés alatt álló területekre állnak.

Peking: az amerikai politikusok a tűzzel játszanak

Wang Yi kínai külügyminiszter szerint Washington árulása „a tajvani kérdésben csődbe viszi nemzeti hitelességét”.

Egyes amerikai politikusok a tűzzel játszanak Tajvan kérdésében. Ennek biztosan nem lesz jó kimenetele... Amerika zsarnoki arcának leleplezése ismét megmutatja, hogy ők a világ legnagyobb szabotőrjei a békének

– mondta Wang egy nyilatkozatában. 

A Pelosi és küldöttségét szállító repülőgép kedden hagyta el Malajziát egy rövid megálló után, amely egy munkaebédet is tartalmazott Ismail Sabri Yaakob miniszterelnökkel. A tajvani helyi média arról számolt be, hogy Pelosi kedd este érkezik meg. A United Daily News, a Liberty Times és a China Times – Tajvan három legnagyobb országos napilapja – azonosítatlan forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az éjszakát Tajvanon tölti.

Barikádokat emeltek a tajpeji Grand Hyatt Hotel előtt, ahol Pelosi várhatóan megszállt a fokozott biztonsági intézkedések közepette. A fővárosban két épületben LED-kijelzőkön világítottak az üdvözlő szavak, köztük az ikonikus Tajpej 101 épületén, amelyen az állt:

Üdvözöljük Tajvanon, Pelosi házelnök asszony!

Kína, amely Tajvanra mint szakadár tartományra tekint, amelyet szükség esetén erőszakkal is annektálnak, többször is megtorlásra figyelmeztetett Pelosi látogatása esetén, mondván, hogy hadserege „nem fog tétlenül ülni”.

„Az Egyesült Államok és Tajvan összejátszottak, hogy először provokációkat kövessenek el, és Kína csak önvédelemből kényszerült cselekedni” – mondta Hua Csunying kínai külügyminisztériumi szóvivő kedden Pekingben újságíróknak.

Nem sokkal Pelosi érkezése előtt a kínai állami média közölte, hogy kínai SU-35-ös vadászgépek átrepültek a Tajvani-szoroson, a szárazföldi Kínát és Tajvant elválasztó víztömegen. Nem volt azonban világos, hogy merre tartanak, vagy mit terveznek. Ismeretlen hackerek kibertámadást indítottak a tajvani elnöki hivatal honlapja ellen, ami miatt az kedd este ideiglenesen elérhetetlenné vált. A honlapot röviddel a támadás után helyreállították – írja az AP News

(Borítókép: A Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnököt szállító repülőgép Tajpejbe érkezik 2022. augusztus 2-án. Fotó: Jameson Wu / Reuters)

Rovatok