Index Vakbarát Hírportál

Szétválasztották egy sziámi ikerpár agyát

2022. augusztus 2., kedd 07:31

Egy brazil ikerpárt, akik összenőtt aggyal születtek, sikeresen szétválasztottak a sebészek 33 órás műtéti beavatkozások útján.

A hároméves fiúk, Bernardo és Arthur Lima összenőtt aggyal születtek, és több műtéten estek át Rio de Janeiróban a Great Ormond Kórház gyermeksebésze, Noor ul Owase Jeelani irányításával. Ők a legidősebb összenőtt agyú sziámi ikrek, akiket szétválasztottak.

A fiúk összesen hét műtéten estek át, melyek közül csak az utolsó kettőnél több mint 33 órát feküdtek kés alatt, és csaknem 100 egészségügyi dolgozót látta el őket.

Magyarországon sziámi ikrek sikeres szétválasztására közel három éve volt utoljára példa, melynek orvosi csodatörténetéről ide kattintva olvashat.

60 ezer születésből egy lesz sziámi ikerpár

A beavatkozásokat Jeelani vezette Gabriel Mufarrej sebészeti osztályvezető mellett. A sebészek hónapokat töltöttek a technikák kipróbálásával a virtuális valóság segítségével, mielőtt a fiúkon elkezdték volna a valódi beavatkozásokat.

A kórház két és fél éve gondozza a fiúkat, és a műtétjük „életük megváltoztatására” szolgált. Bernardo és Arthur elválasztása az egyik legbonyolultabb szétválasztási folyamat volt, amit valaha végeztek, és sok sebész nem gondolta volna, hogy ez lehetséges.

Mindkét iker lábadozik a kórházban, és hat hónapos rehabilitációval támogatják felépülésüket – írja az Independent.

Minden 60 ezer születésből egy esetben születnek sziámi ikrek, akiknek csak 5 százaléka craniopagus gyermek, ami az agykoponya összenövését jelenti.

Rovatok