Index Vakbarát Hírportál

Kína bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét

2022. augusztus 3., szerda 10:21

Bekérette Nicholas Burnst, az Egyesült Államok pekingi nagykövetét a kínai külügyminisztérium. Hszie Feng külügyminiszter-helyettes a diplomatának leszögezte: Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása sérti az egy Kína elvét.

Bekérette a kínai külügyminisztérium helyi idő szerint kedd este az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, s határozott tiltakozását fejezte ki Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt. Peking emellett gazdasági szankciókat is kivetett a szigetre.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint Nicholas Burns nagykövetet Hszie Feng külügyminiszter-helyettes fogadta, aki leszögezte: 

Pelosi látogatása sérti a Peking által vallott egy Kína elvét.

Hszie egyúttal azt vetette Washington szemére, hogy „mást tesz, mint amit mond”, a látogatás kapcsán pedig leszögezte: Kína „nem fogja ölbe tett kézzel tűrni”. Felrótta emellett az amerikai külügyminisztériumnak, hogy a tárca weboldaláról eltűnt a „Tajvan Kína része” felirat, és aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok növekvő tajvani fegyverexportja miatt. Valamint sürgette Washingtont, tegyen lépéseket a helyzet enyhítésére, „mielőtt túl késő lesz”.

Kína szankcionálta Tajvant

A kínai kormány egyúttal bejelentette, hogy leállította a természetes homok tajvani exportját, valamint a szigetről érkező hal- és gyümölcsimportot. A szankciók mindazonáltal nem érintik a chipeket és más ipari termékeket. A politikai feszültség ellenére Kína a sziget legnagyobb kereskedelmi partnere.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Peking hevesen tiltakozott Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatása ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet.

Washington a sziget legnagyobb fegyverszállítója. Maga Pelosi Caj Jing-ven tajvani elnökkel közös, szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy bár kormánya a status quo híve, „az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant”, továbbá méltatta a sziget demokratikus berendezkedését.

Pelosi a tervek szerint a hét második felében Japánba látogat, ahol Kisida Fumio miniszterelnökkel is találkozik – írta az MTI.

(Borítókép: Nicholas Burns 2017. június 28-án. Fotó: Win McNamee/Getty Images)

Rovatok