Index Vakbarát Hírportál

Először lesz ázsiai elnöke az amerikai filmakadémiának

2022. augusztus 3., szerda 12:05

Első ízben nevezett ki ázsiai származású elnököt az amerikai filmakadémia Janet Yang producer személyében.

Az 54 tagú kormányzótanács kedden választotta meg a hatvanhat éves filmes szakembert az Oscar-díjakat odaítélő szervezet elnökévé. Ő a második színes bőrű (Cheryl Boone Isaacs után) és a negyedik női elnök az akadémia élén. David Rubin veterán castingigazgatót váltja a poszton, akit a szervezeti alapszabály értelmében három év után már nem lehetett újraválasztani – írja az MTI. 

A kínai bevándorlók gyermekeként New Yorkban született Janet Yangnak olyan produkciókat köszönhetünk, mint a Mennyei örömök klubja, a Larry Flynt, a provokátor vagy a Lunaria – Kaland a Holdon.

Janet Yang rendkívül elkötelezett és stratégiai képességű vezető, aki hihetetlen szolgálatokat tett az akadémiának. Meghatározó szerepet játszott több akadémiai kezdeményezés elindításában és véghezvitelében a tagtoborzás, az irányítás, az egyenlőség, a sokszínűség és a befogadás terén

– méltatta vezetőtársát Bill Kramer, az akadémia júniusban megválasztott vezérigazgatója, akivel közösen hivatottak irányítani a szervezetet a filmipar változásai közepette. Emellett pedig stabilizálni szeretnék az Oscar-gála helyzetét, mert egy ideje különböző botrányokkal, illetve csökkenő nézettséggel küzd. 

Janet Yang régóta az egyik vezéralakja a hollywoodi ázsiai–amerikai közösségnek. A filmakadémia kormányzótanácsába 2019-ben került be a sokszínűség növelése céljából felvett három új tag egyikeként.

Rovatok