Index Vakbarát Hírportál

Bécsben készülnek feléleszteni az iráni atomegyezményt

2022. augusztus 3., szerda 20:29

Bécsben ülnek össze magas rangú iráni és amerikai tisztviselők, hogy felélesszék a 2015-ös iráni atomegyezményt. A nagy áttörésre vonatkozó elvárásokat azonban mindkét fél kifogásolta.

„A labda Washingtonnál van, hogy megmentse az egyezményt” – írta Ali Bagheri Kani iráni főtárgyaló a Twitteren, mielőtt elindult Bécsbe, hogy a 2015-ös iráni atomegyezményről tárgyaljanak az Egyesült Államokkal. Továbbá arra kérte az amerikaiakat, hogy éretten és felelősségteljesen álljanak a feladathoz. 

Úton Bécsbe, hogy előremozdítsuk a tárgyalásokat. A felelősség azokon van, akik megszegték a megállapodást, és nem tudtak elhatárolódni a baljós örökségtől

– fogalmazott Bagheri Kani. Majd hozzátette: az amerikaiaknak meg kell ragadniuk a lehetőséget, amelyet a tagállamok felajánlottak.

Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia, valamint Németország a 2015-ben szerződés segítségével állapodott meg abban, hogy Irán nukleáris tevékenységének korlátozása fejében fokozatosan feloldják a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

A nukleáris paktumot azonban Donald Trump amerikai elnök 2018-ban felmondta, és újra szankciókat vezetett be Teherán ellen, amelyre válaszul Irán azzal válaszolt, hogy újraindította, majd felgyorsította az urándúsítást.

Idén márciusban az egyezség Teherán és Joe Biden amerikai elnök között közel került az újbóli életbe lépéshez, de a tárgyalások abbamaradtak. Teherán ugyanis olyan követelést fogalmazott meg, amelyben arra kéri az Egyesült Államokat, adjanak garanciát arra vonatkozóan, hogy egyetlen amerikai elnök se mondhassa fel többé a megállapodást.

Joe Biden ezt nem tudta garantálni, mivel az atompaktum egy nem kötelező politikai egyezmény, nem pedig kötelező érvényű jogi szerződés. Teherán azt is kérte, hogy Washington vegye le az iráni Iszlám Forradalmi Gárdát az amerikai külföldi terrorszervezeteket tömörítő listáról, amit Biden szintén kifogásolt.

A Reuters szerint az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanaani kijelentette: Teherán készen áll megegyezni. 

Rob Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja a Twitteren azt írta: nem számít jelentős előrelépésre. Elmondása szerint üdvözlik az Európai Unió erőfeszítéseit, és felkészültek arra, hogy megegyezzenek. Hamarosan kiderül, hogy Irán készen áll-e erre – tette hozzá.

A különmegbízott arról is beszámolt, hogy a tárgyalások Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője által írt javaslat alapján folytatódnak az iráni atompaktum felélesztése érdekében. 

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az iráni elnök szerint nem Teherán, hanem Washington sértette meg a 2015-ös iráni atomegyezményt. Ebrahím Raíszi akkor úgy fogalmazott: „az amerikaiak azt mondják, Iránnak vissza kell térnie az atomalkuhoz, de nem az iszlám köztársaság lépett ki belőle”.

Rovatok