Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a vörös kódot Izlandon, kitört egy vulkán

2022. augusztus 3., szerda 19:29

Kitört egy vulkán Izlandon a fővároshoz közel, azon a szeizmikus forró ponton, ahol tavaly is történt vulkánkitörés – közölte az Izlandi Meteorológiai Hivatal, miután több földrengés rázta meg Izlandot az elmúlt napokban.

A szigetországban kiadták a vörös kódot, amely megtiltja a repülőgépeknek, hogy átrepüljenek a helyszín felett, ugyanakkor a kitörés helyzetének felmérése érdekében helikoptereket küldtek a vulkánhoz – írja a Reuters

A hírügynökség beszámolója szerint amennyiben a kitörés hasonlít a tavalyihoz, a riasztást narancssárgára módosítják.

A Reykjanes-félszigetet pár nappal korábban földrengés rázta meg, ami egy vulkanikus és szeizmikus geológiai forrópontja Izlandnak. 2021 elején egy csaknem 500-750 méter hosszú hasadék nyílt meg a kitörés helyén, ahol akár 100 méteres lávaszökőkút is kialakulhatott.

Az akkori vulkanikus tevékenység egészen szeptemberig tartott, ami a katasztrófaturizmust is fellendítette: helyiek és külföldi turisták ezrei látogattak a helyszínre. Ellentétben a gleccserekkel borított Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörésével, amely miatt több száz ember kényszerült elhagyni az otthonát, és csaknem 100 ezer repülőjáratot töröltek, a mostani kitörés várhatóan nem fog annyi hamut vagy füstöt a légkörbe szórni.

A Bloombergnek Einar Hjorleifsson, a meteorológiai hivatal természeti katasztrófákkal foglalkozó szakértője elmondta: a láva egy repedéstől tört ki, azonban úgy vélik, a légi közlekedésre csekély hatással lesz. A lap beszámolója szerint a repülőteret készültségbe helyezték, de egyetlen járatot sem töröltek. A helyi katasztrófavédelem azt közölte: a kitörés egyelőre nem veszélyezteti az infrastruktúrát, és nincs életveszély sem.

A mostani kitörés helyén egy körülbelül 300 méter hosszú hasadék nyílt, amelyben a láva inkább áramlik, mint robban.

Az Iceland Monitor tájékoztatása szerint a láva a Fagradalsfjall vulkánból tört fel a Reykjanes-félszigeten. A kitörést az egyik helyszíni webkamerájuk is lencsevégre kapta, amit élő adásban közvetítettek.

(Borítókép: Légi felvétel az észak-izlandi Fagradalsfjall vulkán kitöréséről az izlandi Reykjanes-félszigeten Reykjaviktól 32 kilométerre délnyugatra 2022. augusztus 3-án. Fotó: Ernis Snaer / EPA / MTI)

Rovatok