Index Vakbarát Hírportál

Amerikai képviselő: Joe Biden nem fog újraindulni az elnökségért

2022. augusztus 3., szerda 14:57

Carolyn Maloney New York-i demokrata képviselő kedd este kijelentette, hogy nem hisz abban, hogy Joe Biden amerikai elnök 2024-ben újraindul az elnökválasztáson. Ezzel ő a legújabb demokrata párti törvényhozó, aki nyilvánosan kétségbe vonta Biden második ciklusát.

Nem hiszem, hogy indul az újraválasztásért − mondta Maloney, amikor a New York-i 12. körzetben tartott kongresszusi előválasztási vitában arról kérdezték, hogy az elnöknek újra kellene-e indulnia. Ugyanerre a kérdésre válaszolva Jerry Nadler képviselő, aki a körzetek átrajzolása után Maloney ellen indul, azt mondta, hogy „túl korai lenne még ezt megmondani”, és hogy „nem szolgálja a Demokrata Párt céljait”, hogy a kérdéssel a félidős választásokig foglalkozzanak. Maloney másik ellenfele, Suraj Patel egyszerűen csak annyit válaszolt: „Igen” − írta meg a CNN

A demokraták bizalmasan megosztották aggályaikat azzal kapcsolatban, hogy a 79 éves, gyenge népszerűségi mutatókkal küzdő Biden a 2024-es választásokon újra kíván indulni az elnökségért. Az elnök és közvetlen munkatársai visszautasítottak minden olyan elképzelést, amely szerint nem indulna a második ciklusért, és a legtöbb demokrata nyilvánosan kijelentette, hogy támogatni fogja Bident, ha indulni fog.

A CNN múlt hónapban végzett közvélemény-kutatása szerint azonban a demokrata és a demokrata érzelmű szavazók 75 százaléka szeretné, ha a párt nem Bident jelölné a 2024-es választásokon, ami meredek növekedés az év elejéhez képest.

Dean Phillips minnesotai demokrata képviselő egy múlt heti interjúban továbbment, mint Maloney, és kijelentette, hogy nem akarja, hogy Biden 2024-ben induljon az elnökválasztáson.

Tisztelem Joe Bident. Úgy gondolom, hogy ő − néhány hibája, tévedése és kora ellenére – a tisztesség, az együttérzés, az empátia és az erő képviselője. De hogy közvetlenül válaszoljak a kérdésére, ami tudom, hogy elég ritka: egyértelműen nem

− mondta Phillips a WCCO-AM rádió Chad Hartman által vezetett műsorában adott interjújában.

Hozzátette: 

Úgy gondolom, hogy az országnak jót tenne, ha a demokraták új, meggyőző, jól felkészült, dinamikus generációja lépne előtérbe.

(Borítókép: Carolyn Maloney. Fotó:  Drew Angerer / Getty Images)

Rovatok