Index Vakbarát Hírportál

Kiálltak az abortuszjog mellett az Egyesült Államokban

2022. augusztus 3., szerda 10:01

Az egyesült államokbeli Kansas államban a szavazók többsége kiállt az abortuszjog alkotmányos védelme mellett kedden.

Ez volt az első alkalom, hogy egy amerikai államban népszavazást tartottak a kérdésben, amióta az amerikai legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, vagyis szövetségi szinten hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét – írja a Reuters.

A keddi szavazás nyomán Kansas republikánus többségű törvényhozása nem korlátozhatja az abortuszjogot az államban.

Joe Biden szerint ez jelzi a többség akaratát

Elemzők ezzel ellentétes eredményt vártak, mert a republikánus szavazók általában nagyobb számban jelennek meg a voksolásokon, mint a demokraták és a függetlenek. Azonban kedden a részvételi arány jóval nagyobb volt a vártnál. Eddig a voksok 98 százalékát összesítették, és az eredmény alapján a szavazók 59 százaléka támogatta az abortuszjog megőrzését, míg 41 százalék inkább eltávolította volna a kansasi alkotmányból.

Joe Biden amerikai elnök üdvözölte az eredményt. Szerinte a szavazás egyértelművé tette, hogy az amerikaiak többsége támogatja a nők jogát az abortuszhoz, illetve az egészségükkel kapcsolatos döntések meghozásához.

Kansasban a várandósság 22. hetéig engedélyezett a terhességmegszakítás. A beavatkozást minden esetben legalább 24 órás várakozási időszak előzi meg, és kiskorú pácienseknél szülői beleegyezéshez is kötik.

A szövetségi legfelsőbb bíróság júniusi döntése óta sokan utaznak Kansasba Texasból, Oklahomából, Missouriból és más államokból, ahol szinte teljesen betiltották az abortuszt. Egy wichitai abortuszklinika szóvivője elmondta:

pácienseik hatvan százaléka más államból érkezik.

Ősszel több hasonló szavazás várható egyebek között Kentuckyban, Kaliforniában, Vermontban és valószínűleg Michiganben is.

Rovatok