Index Vakbarát Hírportál

Egy palota alól kerülhet elő a nácik titkos kincse

2022. augusztus 3., szerda 17:02

Néhány kincsvadász engedélyt kapott egy elásott tartály kiásására, amely szerintük akár „öt-tíz tonna eltűnt náci aranyat is tartalmazhat” – jelentette a Metro című brit hírportál, amely azt írja: egy XVIII. századi lengyelországi palota területén 265 millió font (125 milliárd forint) és 530 millió font (250 milliárd forint) közötti összeg rejtőzhet.

A legenda szerint a németeket arra ösztönözték, hogy adják át az ékszereket és más értéktárgyakat a Reichsbanknak, hogy a második világháború végén az előrenyomuló Vörös Hadsereg ne kaparinthassa meg.

A zsákmány azonban eltűnt, és a feltételezések szerint ennek oka az volt, hogy Heinrich Himmler, az SS főnöke arra utasította a tisztviselőket, hogy használják fel a vagyont a Negyedik Birodalom megalapításához.

A gyanú szerint a tartály az úgynevezett breslaui aranyat tartalmazza, amely „eltűnt egy lengyelországi rendőrkapitányságról”. Állítólag egy magas rangú SS-tiszt által írt háborús napló és egy leszármazottaknak átadott térkép alapján most kiderülhetett, hogy hol van a kincs.

Egy csoport, amelynek célja a német–lengyel kapcsolatok javítása, azt állítja, hogy a rejtekhely a Minkowskie faluban található palota egyik narancskertje alatt található. Nemsokára kiderül, jók-e a megérzéseik, a Schlesische Brücke (Sziléziai híd) Alapítvány szeptember 1-jén kezdi meg ásatásait a helyszínen.

Van rá esély, hogy a napló – amelyet egy Michaelis álnevet használó tiszt írt – elvezeti a kalandorokat egy másik palota helyéhez a környéken, ahol a merészebb feltételezések szerint további 28 tonna náci aranyat lehet elásva, írja a Metro.

Rovatok