Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Roy Hackett

2022. augusztus 3., szerda 19:56

A jamaicai születésű aktivista az 1960-as években az etnikai kisebbségek polgári jogaiért kampányolt az angliai Bristol városában. 93 éves volt.

Hackett Jamaicában született, majd az 1950-es években az Egyesült Királyságba költözött, és a kikötővárosban telepedett le, ahol jelentős nyugat-indiai lakosság él. Társalapítója volt a Commonwealth Coordinated Committee-nek, a bristoli nyugat-indiaiak egyik fő képviseleti szervének − írja az Al Jazeera

Az 1960-as évek elején gyakori volt, hogy a közlekedési hatóságok bőrszínük és származási országuk alapján megtiltották az etnikai kisebbségek foglalkoztatását.

1963-ban Hackett, valamint Paul Stevenson, Owen Henry és Guy Bailey elindították a bristoli buszbojkottot, amelyben számos etnikai kisebbség tagjai sikeresen bojkottálták a város buszjáratait.

A népszerű akció, amely felkeltette az országos sajtó figyelmét, arra kényszerítette a Bristol Omnibus Companyt, hogy megváltoztassa foglalkoztatási politikáját, és megteremtette az 1965-ös és 1968-as faji kapcsolatokról szóló törvények alapjait. A bojkott volt az első ilyen jellegű akció az Egyesült Királyságban.

Rovatok