Index Vakbarát Hírportál

A megengedett határérték alá esett a Sajó vastartalma a szlovákiai szakaszon

2022. augusztus 3., szerda 17:14

Tovább csökkent a Sajó vizének vastartalma a folyó szlovákiai szakaszán, a legújabb mérés szerint 96 százalékkal esett vissza.

Összesen 96 százalékkal csökkent a korábbi mérésekhez képest a Sajó vizének vastartalma a folyó szlovákiai szakaszán, így a megengedett határérték alá esett – közölte szerdán a szlovák gazdasági minisztérium, amit az MTI adott hírül.

A Sajó szlovákiai szakaszát fémmel szennyező alsó sajói bányában mintegy másfél hónappal ezelőtt fejezték be a felszíni vizek elterelésének munkálatait, aminek következtében mintegy nyolcvan százalékkal sikerült csökkenteni a folyóba kerülő szennyezőanyag mennyiségét.

A vállalat akkor közölte, hogy már előkészítés alatt áll a munkálatok következő szakasza, amelynek célja a fennmaradó bányavíz kezelése. A cég igazgatója, Peter Zitnan azt mondta, hogy a projekt már az illetékes környezetvédelmi hatóság előtt van, és engedélyeztetés alatt áll.

A Sajó szlovákiai szakaszán február közepén észlelték a víz vöröses elszíneződését, amelyet az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okozott.

A tavaszi vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége tizenkétszer volt magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak.

A fémmel szennyezett bányavíz az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányából került a Sajóba. A Siderit bányaüzem 1975 és 2008 között működött, akkor csődbe került.

A szlovák állami ércbányavállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek. Ezt 2012-ben az ércbányavállalat hajtotta végre.

Rovatok