Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter utasítására hazarendeltek egy diplomatát Washingtonból

2022. augusztus 3., szerda 15:11

Nem volt megelégedve a Fox Newsnak adott interjú előkészítő fázisával, ezért visszahívta washingtoni állomáshelyéről a magyar nagykövetség egyik alkalmazottját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – értesült az Azonnali.hu. A tárca nem cáfolta a hírportál értesüléseit.

A miniszter július 21-én adott interjút az amerikai hírcsatornának. A diskurzus során az európai gázfelhasználást, a háborút és az energiaválságot járta körbe a magyar politikus és a műsorvezető. A beszélgetés során nem tűnt feszültnek Szijjártó Péter, az interjú miatt mégis megütötte valaki a bokáját.

Az Azonnali ugyanis úgy értesült, hogy a miniszter hazautazását követően visszahívták a washingtoni magyar nagykövetségről azt a nemrég kihelyezett fiatal diplomatát, akit bűnbaknak neveztek ki az interjú állítólagos rossz megszervezéséért. A portál úgy tudja, Szijjártó Péter két dologgal is elégedetlen volt: egyrészt nem a stúdióban kérdezték, csak élőben kapcsolták, másrészt a beszélgetés bő húsz perccel később kezdődött, mit ahogy arról előzetesen tájékoztatták, így felesleges várakozásra kényszerült.

Paczolay Máté, a KKM sajtófőnöke a következő választ küldte a diplomata menesztéséről szóló kérdésre:

„A külügyi vezetés már hosszú évek óta világos szempontrendszert vesz alapul, ez pedig az, hogy kiküldetésük során a diplomatáknak a legmagasabb szinten kell végezniük a munkájukat, és minden lehetséges segítséget megadni mindazon állampolgároknak, akikért állomáshelyük kapcsán felelősséggel tartoznak. Amennyiben egy diplomata egy magas szintű delegáció esetében szabályozott körülmények között, világos feltételrendszer mellett nem tud maximálisan eleget tenni a feladatainak, úgy az sem garantált, hogy a mindennapokban – vagy akár vészhelyzet esetén – a megfelelő szintű munkát tudja felmutatni a felelőssége alá eső területért és a magyar állampolgárok ügyeiért.”

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok