Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok támogatná Észak-Korea atomfegyver-mentesítését

2022. augusztus 4., csütörtök 15:56

Nancy Pelosi Dél-Koreába látogatott szerdán, ahol a dél-koreai kollégájával folytatott tárgyaláson szó esett például az észak-koreai atomfegyver-mentesítésre vonatkozó programról is.

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke és dél-koreai kollégája, Kim Dzsin Pjo csütörtökön közösen fogadalmat tett Észak-Korea elrettentésének támogatására, valamint arra, hogy szorgalmazzák az ország atomfegyver-mentesítésére irányuló törekvéseket. A találkozó után közösen kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben mindkét fél Észak-Korea nukleáris és rakétafenyegetéssel kapcsolatos aggodalmait fejezte ki. 

Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk a két kormány erőfeszítéseit a gyakorlati denuklearizáció és a béke elérésében a nemzetközi együttműködés és diplomácia révén, amely az Északkal szembeni erős és kiterjesztett elrettentésen alapul

– írja a közlemény. 

A Chanel News Asia szerint Nancy Pelosi arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy Kim Dzsin Pjóval azt is megvitatták, miként lehetne fokozni a két ország regionális biztonság, gazdaság és az éghajlati kérdések terén történő együttműködésének módjait. 

Nancy Pelosi szerdán érkezett meg Dél-Koreába, csütörtökön pedig az erősen biztosított koreai határ közelében fekvő Közös Biztonsági Területet keresi fel, ahol együtt járőrözik az ENSZ-parancsnokság és Észak-Korea. Jun Szuk Jol dél-koreai elnök szabadságon van, ezért nem találkozik az amerikai Képviselőház elnökével, legkésőbb csütörtökön telefonon beszélnek. A dél-koreai elnök azért kerüli a találkozást, mert nem szeretne konfliktust kirobbantani Kínával – vélekedik a helyi sajtó.

Nancy Pelosi augusztus elején indult ázsiai körútjára, amelyen útba ejtette Tajvant is. Kína korábban megtorlással fenyegetett abban az esetben, ha az amerikai Képviselőház elnöke látogatást tesz a szigeten, ezért Nancy Pelosi fokozott katonai kísérettel érkezett. A látogatás miatt Kína bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét is. Az Index a helyzetről szóló összefoglalóját itt találja. 

(Borítókép: Nancy Pelosi és Kim Dzsin Pjo 2022. augusztus 4-én. Fotó: Kim Min-Hee / Pool / Reuters)

Rovatok