Index Vakbarát Hírportál

Tucker Carlsont sokkolta a CNN Magyarországról szóló riportja

2022. augusztus 4., csütörtök 12:54

A Fox News konzervatív műsorvezetője szerdai műsorában a CNN riportjára reflektált, amelyben Orbán Viktor tusványosi beszédét a holokauszttal állították párhuzamba.

Tucker Carlson tavaly járt már Magyarországon egy kormányzati meghívásnak eleget téve. Megítélése szerint hazánk most olyan, mint az Egyesült Államok 2005-ben, „egy nagyon mérsékelt hely, ahol sokkal kiegyensúlyozottabb a média”, mint náluk.

Ilyen benyomások után Carlson nem értette, hogyan képesek elviselni a magyarok a nyugati médiumokban sugárzott, „valóságtól elrugaszkodott karikatúrákat”. A jobboldali amerikai kommentátor szerdai vendége Orbán Balázs volt, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki úgy látja, hogy a médiából érkező vádak politikailag motiváltak. Tapasztalatai szerint az amerikaiakhoz hasonlóan a magyar emberek nagyon bölcsek.

Ha beszélsz velük, tudják, hogy mi a jó az országuknak

– osztotta meg tapasztalatait Orbán Balázs. Az ukrán és a déli határról érkező menekültekkel kapcsolatban megjegyezte: „Az átlagemberek érzik a különbséget, üdvözölni kell a háború elől menekülteket, de nemet kell mondani az illegális átkelőkre.” A néhány perces beszélgetés végén Carlson bevallotta, számára sokkoló, hogy a CNN képes volt egy ilyen anyaggal előhozakodni.

„Hadd kérjek bocsánatot az amerikai média nevében!”

– zárta szavait a Fox News műsorvezetője.

Nyílt levelet küldött a CNN riporterének Orbán Balázs

A politikai igazgató közösségi oldalán osztotta meg, hogy nyílt levelet küldött a CNN egyik újságírójának, Fareed Zakariának, „miután valótlan állításokkal kritizálta Magyarországot”. A magyar politikus javaslata Zakariának: „Ahelyett, hogy ilyen nehéz időkben megalapozatlan vádakra hivatkozva kioktatnánk és kritizálnánk egymást, egyesítsük erőinket nyugati civilizációnk megőrzéséért és jobbá tételéért.”

Orbán Balázs szerint nagy bátorságra vall egy másik országot a saját történelméről leckéztetni:

Nekem soha nem lenne merszem sarkosan nyilatkozni az amerikai függetlenségi háborúról, a polgárháborúról vagy az amerikai történelem más mérföldköveiről. De megértem, hogy önök miért teszik mindig ezt: hiszen az önök felfogása szerint az Egyesült Államok egy szuperhatalom, míg Magyarország csupán akkora, mint Indiana állam

– írta a levelében, rámutatva arra, hogy „kis ország vagyunk, amely büszke a történelmére és nemzeti identitására, amely védi és oltalmazza szabadságát és nemzeti szuverenitását. Földrajzi helyzetünknél fogva nem tudunk ideológiai alapú külpolitikát folytatni.”

(Borítókép: Tucker Carlson. Fotó:  Janos Kummer / Getty Images)

Rovatok