Index Vakbarát Hírportál

OLAF-jelentés: Illegálisan toloncolják vissza a menedékkérőket a görög partoknál

2022. augusztus 5., péntek 06:08

Nyilvánosságra került az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése, amelyben az áll: A görög parti őrség a Frontex uniós határvédelmi ügynökséggel karöltve illegálisan toloncolt vissza számtalan menedékkérőt, majd eltüntették a nyomokat.

A jelentést ugyan nem publikálták, de a német Spiegel, a francia Le Monde és a holland Lighthouse Reports együttműködésének köszönhetően mégis nyilvánosságra került. A Spiegel már jó ideje nyomon követte a görög partoknál történő illegális visszatoloncolásokat, a görög parti őrség és a Frontex azonban következetesen tagadta a vádakat.

Az Európai Unió által hivatalosan megkezdett nyomozás kimondja: nemcsak hogy az illegális kitoloncolások megtörténtek, de rendszerszerűen tüntették el ennek a nyomait, ennek érdekében pedig uniós adatbázisokat is meghamisítottak

Két éve kezdődtek a visszatoloncolások

A visszatoloncolások azután kezdődtek, hogy Törökország megszegte az Európai Unióval kötött menekültügyi megállapodását 2020 márciusában, és átengedte az unióba tartó menedékkérőket a határain. Az Európai Bizottság továbbra is pénzügyi támogatást nyújt Görögországnak ahhoz, hogy kezelni tudja a szűnni nem akaró migrációs válságot. 

A Spiegel egy konkrét példát is hozott, hogy bemutassa, hogy zajlik egy ilyen illegális visszatoloncolás. 2020 tavaszán harminc menedékkérő tartott egy csónakkal Számosz felé. Már majdnem partot értek, amikor hirtelen helikopterek tűntek fel a színen, amit egy görög zászlóval ékesített hajó követett, a fedélzetén csupa símaszkos emberrel.

Törökország felé irányítják a csónakokat

A hajó legénysége a vízbe lőtt, majd átterelte a menedékkérőket egy életmentő csónakba. Ezt a csónakot útnak indították Törökország felé, majd sorsára hagyták a tengeren, rajta a menedékkérőkkel. Órákkal később bukkant rájuk a török parti őrség. 

Ez áthágja mind a nemzetközi, mind az EU-s, mind pedig a görög jogot: a menedékkérőknek ugyanis lehetőséget kell biztosítani arra, hogy hivatalosan benyújthassák a menedékkérelmüket, amit aztán a hatóságok feladata elbírálni. Egy másik esetben pedig a Frontex repülőjét szándékosan eltérítették, hogy ne lássa, ahogy egy menekültekkel teli csónakot húz Törökország felé egy görög hajó – olvasható az OLAF-jelentésben. 

Az Európai Unió a Földközi-tenger más részein is a nemzetközi jogot áthágva tartóztatja fel az Afrikából érkező menedékkérőket.

Rovatok