Index Vakbarát Hírportál

Ebben az orosz börtönben raboskodhat kilenc évig az amerikai kosárlabdázó

2022. augusztus 5., péntek 21:43

Még csütörtökön kapott kilenc év börtönbüntetést Brittney Griner olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó kábítószer-birtoklás miatt, az ügyészség emellett egymillió rubeles bírságot is kiszabott a sportolóra. Bemutatjuk, hol és milyen körülmények között kell majd letöltenie a büntetését a 31 éves játékosnak.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az orosz ügyészség kilenc és fél év börtönbüntetést kért Brittney Griner amerikai kosárlabdázóra, akire egymillió rubeles bírságot is kiszabtak.

Oroszország azóta jelezte, hogy készen áll tárgyalni az Egyesült Államokkal a kosárlabdasztár ügyéről, de csak abban az esetben, hogyha az amerikaiak nem terelik a nyilvánosság elé a megbeszélést. 

Az amerikai kosárlabdázót márciusban tartóztatták le a seremetyevói repülőtéren, mert kannabiszolajat tartalmazó patronokat találtak a csomagjában.

Az észak-amerikai profi női kosárlabdaliga, azaz a WNBA sztárját, Brittney Grinert egy Moszkva melletti intézményben tartják fogva, amely tíz évvel ezelőtt még árvaházként üzemelt.

Varroda a zord falak között

Mesterségesen megvilágított, szürkére festett termei és komor, magas falai méltók bürokratikus nevéhez: 1. számú javítótelep vagy IK-1. A Novoye Grishinóban található börtönnek saját varrodája és orosz ortodox temploma van.

A börtönről elérhető videófelvételek szögesdróttal borított, magas, szürke falakat, régi börtönrácsokat, valamint az udvar közepén egy rozsdás Lenin-szobrot mutatnak be, emellett bepillantást nyerhetünk a varroda belsejébe, ahol több tucat nő dolgozik.

New York Post beszámolója szerint az intézményben fogva tartottak napjai elég egysíkúan telnek. A reggeli ébredés után minden rab a cellájában ebédel, ezután pedig egy séta vár rájuk a börtön hálóval fedett udvarán.

A nap hátralévő részét könyvek olvasásával – Griner például egy Dosztojevszkij-fordítással – vagy tévénézéssel töltik, bár a börtönben látogatást tevő újságírónő szerint minden csatorna orosz nyelvű.

A leírásból továbbá kiderül, hogy a fogvatartottak online tudnak maguknak ételt rendelni, emellett saját hűtőszekrényük és vécéjük is van a cellájukban. Azért, hogy ne érezzék magukat „teljes luxusban”, mindenki csak hetente kétszer zuhanyozhat.

Látogatóként sem könnyű bejutni az intézménybe, mivel akár négy órába is telhet a belépéshez szükséges papírmunka elvégzése, ezután pedig alaposan átvizsgálják a vendégek által hozott élelmiszereket.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan nyomon követjük, percről percre frissülő pénteki beszámolónkat ide kattintva éri el.

(Borítókép: Brittney Grinert 2022. július 26-án kihallgatták a moszkvai Khimki Városi Bíróságon. Fotó: Pavel Pavlov / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok