Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun üzent Amerikának: Ezért még drágán megfizetnek!

2022. augusztus 6., szombat 20:04

Észak-Korea szerint az amerikai házelnök tajvani látogatása tönkretette a régió stabilitását, Nancy Pelosit a nemzetközi béke és stabilitás legnagyobb romba döntőjének nevezték. Az ő látogatása már a pekingi vezetésnél is kiverte a biztosítékot, most Kim Dzsongunék fenyegetőznek megtorlással.

Nancy Pelosi amerikai házelnök a tajvani látogatása után Dél-Koreába utazott, ahol a Közös Biztonsági Területen az Észak-Korea atomfegyver-mentesítésére vonatkozó amerikai programról tárgyalt Kim Dzsin Pjóval, a dél-koreai kollégájával. A találkozón fogadalmat tettek Észak-Korea elrettentésének támogatására, és kiadtak egy közös nyilatkozatot, amelyben mindkét fél kifejezte aggodalmát Észak-Korea nukleáris és rakétafenyegetésével kapcsolatosan. 

Az észak-koreai külügyminisztérium képviselője, Dzso Jong Szam szerint az amerikai házelnök látogatása egyértelműen ellenségességet mutat az Egyesült Államok részéről az országuk felé – írja az ABC News.

Pelosi, akit Kína jogosan bírált, amiért tajvani vizitjével megsemmisítette a regionális békét és stabilitást, dél-koreai tartózkodása során felkavarta az Észak-Koreával való konfrontáció légkörét is

– fogalmazott Kim Dzsongun külügyminisztériuma a közleményben. 

Észak-Korea az amerikai házelnököt a nemzetközi béke és stabilitás legnagyobb romba döntőjének nevezte. 

Hatalmas hiba lenne a részéről, ha azt hinné, hogy ezt megúszhatja, és sértetlenül elhagyhatja a Koreai-félszigetet

– közölte a külügy. Majd hozzátették, hogy az Egyesült Államoknak drágán meg kell fizetnie azokért a gondokért, amelyeket a házelnök a látogatásával okozott.

Nancy Pelosi augusztus elején indult ázsiai körútjára, amelyen útba ejtette Tajvant is. Kína korábban megtorlással fenyegetett abban az esetben, ha az amerikai képviselőház elnöke látogatást tesz a szigeten, ezért Nancy Pelosi fokozott katonai kísérettel érkezett.

A látogatás miatt Kína bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét is, és hadgyakorlatokba kezdett, amelyek vasárnap délig tartanak. Ennek keretében éles lőszert is használtak, valamint rakétákat lőttek át Tajvan fölött. A tajpeji hatóságok szerint pénteken 68 repülőgép és 13 hadihajó sértette meg a középvonalat. Tajvan válaszul figyelmeztető lövéseket adott le, aktiválta szárazföldi rakétarendszereit, valamint a levegőben és a tengeren járőrözött.

Kína, amely saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró Tajvant, árulásként hivatkozott Pelosi útjára. 

(Borítókép: Kim Dzsongun. Fotó KCNA / Reuters)

Rovatok