Index Vakbarát Hírportál

Lehallgatták az ellenzéki vezetőt, a görög miniszterelnök bocsánatot kért

2022. augusztus 6., szombat 19:25

A görög kormányfő bocsánatot kért az ellenzéki szocialista párt vezetőjétől, amiért a titkosszolgálat egy kémszoftverrel tavaly törvénytelenül lehallgatta őt. A görög törvények értelmében bármilyen megfigyeléshez ügyészi jóváhagyás szükséges.

A To Vima című lapnak nyilatkozva Kiriákosz Micotákisz azt mondta, hogy ő nem tudott Nikosz Andrulakisz titkos megfigyeléséről, és ha tudott volna róla, akkor nem engedélyezi. „Súlyos és megbocsáthatatlan hiba volt, amiért bocsánatkéréssel tartozom Andrulakisz úrnak” – mondta a miniszterelnök az interjúban.

Andrulakisz, aki európai parlamenti képviselő is, elmondása szerint néhány nappal az előtt értesült a lehallgatásról az Európai Parlament kiberbiztonsági szolgálatától, hogy július 26-án feljelentést tett.

Az EYP titkosszolgálat a Predator kémprogram segítségével hallgatta le Az ellenzék vezetőjét és egy újságírót. A botrány miatt pénteken bejelentette lemondását a görög hírszerző szolgálat igazgatója és a konzervatív miniszterelnök hivatalának főtitkára is.

Áprilisban Tanasszis Kukakisz pénzügyi újságíró kapott értesítést a Citizen Lab nevű digitális jogvédő szervezettől arról, hogy 2021 júliusa és szeptembere között megfigyelték a Predator kémprogrammal. A Bizottság az Újságírók Védelmére nevű, amerikai székhelyű újságíró-jogvédő szervezet vizsgálatot követelt annak megállapítására, hogy ki állt a megfigyelés mögött, valamint szorgalmazta az érintettek felelősségre vonását. 

Rovatok