Index Vakbarát Hírportál

Tovább durvult a Hajnalhasadás-hadművelet

2022. augusztus 6., szombat 21:50

A Hajnalhasadás-hadművelet második napján, szombaton tovább folytatódott a rakétaháború Izrael és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet között – jelentette a helyi média szombat este.

Péntek estétől szombat estig több mint 350 rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé, már Tel-Avivot is célba vették, miközben az izraeli hadsereg is tovább támadta az Iszlám Dzsihád célpontjait a Gázai övezetben.

Délután egy rakéta eltalált egy szderoti házat, de a lakók az óvóhelyen voltak, és csak anyagi károk keletkeztek. A Vaskupola légvédelmi rendszer 95 százalékos sikerrel befogta az Izraelre irányzott lövedékeket, és 94 rakéta még a Gázai övezet területén ért földet.

A csak a lakott területeken becsapódni készülő lövedékek ellen üzembe lépő Vaskupola-rendszer mintegy 160 sikeres ellenrakéta-kilövést rögzített. Egy ember könnyű sérülést szenvedett egy rakéta becsapódásakor egy tehenészet közelében, egy Eskol régióban található kibucban. Két katonát, aki egy fel nem robbant gránátot próbált hatástalanítani, könnyebben megsebesítettek a repeszek.

A Gázai övezetben eddig 15 lakos vesztette életét, és több mint 125-en megsebesültek az izraeli támadásokban a Maárív című lap értesülése szerint. Izrael szombaton újabb légicsapásokkal célozta meg az Iszlám Dzsihád fegyvereseit és fegyverraktárait, amelyeket lakott területeken rejtettek el.

Az övezetet irányító legnagyobb palesztin iszlamista szervezet, a Hamász továbbra sem vesz részt a harcokban.

Ez az Iszlám Dzsihád elleni hadművelet, világos, hogy az Iszlám Dzsihádra összpontosítunk. A Hamász sosem volt része a képnek. A Hamász is bölcsen döntött úgy, hogy nem keveredik bele

– mondta Nimrod Aloni tábornok, a Gázai Hadosztály parancsnoka.

Különleges helyzetet hirdettek

Egyiptom bejelentette, hogy intenzív tárgyalásokat folytat a nyugalom helyreállítása érdekében. A helyzet további eszkalációja nagyban függ attól, hogy a Hamász csatlakozik-e a harcoló Iszlám Dzsihádhoz. Jaír Lapid miniszterelnök az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállásán szombat este megbeszélést tartott a katonai vezetőkkel a péntek este kezdett Hajnalhasadás-hadművelet eddigi fejleményeiről – közölte hivatala.

Izrael péntek délután több mint egy év viszonylagos nyugalom után Hajnalhasadás néven indított hadműveletet a Gázai övezetben az Iszlám Dzsihád ellen, mert a terrorszervezet több napja megtorlással fenyegetőzött, miután ezen a héten letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjét, Basszam al-Szádit. Izrael az utóbbi négy napban a fenyegetések miatt utakat zárt le az övezethez közeli területeken, és „különleges helyzetet” hirdetett óvatossági rendszabályokkal a helyi civil lakosság számára, írja az MTI.

Korábban beszámoltunk már arról, hogy az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő Juventus szombaton úgy döntött, hogy a rakétatámadások miatt biztonsági okokból nem utazik el Izraelbe, ahol az Atlético Madrid ellen játszott volna felkészülési mérkőzést vasárnap.

Rovatok