Index Vakbarát Hírportál

Baljóslatú vírus ütötte fel a fejét Magyarország szomszédságában

2022. augusztus 6., szombat 15:31

A nyugat-nílusi vírussal (West Nile Virus, WNV) összefüggésbe hozható esetszámok az utóbbi időben megszaporodtak Olaszországban. A szúnyogok által terjesztett betegség (ami már Szlovákiában is megjelent) Afrikában, a Közel-Keleten, Ázsiában és Ausztráliában őshonos, de a közelmúltban Európában és Észak-Amerikában is megjelent, jelezte az Euronews.

Ezen a nyáron különösen sok megbetegedést regisztráltak Olaszországban, ami aggodalommal tölti el az ottani egészségügyi hatóságokat. 1999 óta az úgynevezett nyugat-nílusi lázat okozó vírus messze eljutott azokról a területekről, ahol hagyományosan elterjedt. Európában még mindig viszonylag ritka; az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint július 27-ig több mint 55 esetet jelentettek az öreg kontinensen.

Az adatok azonban riasztó tényt tárnak fel: ezekből az esetekből 42-t Olaszországban jelentettek. Ez több mint háromszorosa a Görögországban (12) jelentett esetek számának. Szerbia 16, Szlovákia pedig egy esetről számolt be. Nagyobb aggodalomra ad okot, hogy július végéig öt ember halt meg azok közül, akik elkapták a lázas megbetegedéssel járó vírust.

Az olaszországi esetek nagyrészt északon koncentrálódtak, a venetói Padova városát tekintik a vírus gócpontjának, jelezte az Euronews.

A járvány földrajzi terjedése talán meglepő, tekintve, hogy Dél-Olaszország melegebb és párásabb, mint az északi terület, így jobb élőhelyet kínál a vírust hordozó szúnyogoknak. Veneto alföldjei azonban tökéletes táptalajt nyújtanak a szúnyogok számára; az entomológusok szerint a szúnyogok száma 27 százalékkal nőtt a térségben – adta hírül a Corriere című olasz napilap.

Van ok az aggodalomra?

A WNV-vel fertőzöttek kevesebb mint 1 százalékánál (150-ből egy) jelentkeznek a legsúlyosabb tünetek, és 1000 fertőzöttből csak 1 hal bele a vírusba.

Azok, akiknél csak enyhe tünetek jelentkeznek, néhány nap, rosszabb esetben néhány hét alatt leküzdik a betegséget, mint egy normál láz esetén. Ritka esetekben a vírus az agyhártya fertőzését okozhatja (encephalitis vagy agyhártyagyulladás), amely végzetes lehet, írja az ATV.

Az idősebbek érzékenyebbek a vírusra, mint a fiatalok, Olaszországban a legtöbb áldozat a 70-es és 80-as évei végén járt.

(Borítókép: A nyugat-vírusi lázat okozó vírus jelenlétét vizsgálják az Egyesült Államokban 2021 augusztusában. Fotó: Jon Cherry / Getty Images Hungary)

Rovatok