Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump szerint undorító emberekből áll a felelősségét vizsgáló bizottság

2022. augusztus 7., vasárnap 06:45

A közelgő választások megnyerését nevezte a konzervatív erők legfontosabb feladatának Donald Trump volt amerikai elnök helyi idő szerint szombaton az egyesült államokbeli Dallasban, az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) felszólalva.

A texasi esemény, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mondott nyitóbeszédet csütörtökön, a volt elnök felszólalásával fejeződött be, írta meg az MTI.

Kétórás beszédében Trump úgy vélte, hogy az ország a demokraták két évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta hanyatlásnak indult, csupán a konzervatívok menthetik meg a társadalmat a közelgő válságoktól, és ahhoz, hogy ezt megtegyék, a politikának vissza kell nyernie a társadalom bizalmát.

A legfontosabb feladatnak a novemberi, úgynevezett „félidős” kongresszusi választások megnyerését nevezte. Úgy fogalmazott, Amerika felemelkedése ezzel kezdődik, és 2024-ben az elnökválasztáson remélt republikánus sikerrel folytatódik.

Trump ismét emlékeztetett arra, hogy amikor másodszor indult a választáson, jobb eredményt ért el, mint először, amikor meg is nyerte. Ezúttal sem jelentette azonban egyértelműen be, hogy indul a következő választáson.

Trump néhány utalást tett a képviselőház január 6-i bizottságának tagjaira − amely nyilvános meghallgatásokat tart, hogy ismertesse az amerikai Capitolium elleni támadással kapcsolatos megállapításait −, „undorítónak” nevezve őket − írta meg a CBS News

Trump átalakítaná az amerikai választási rendszert

A jelenlegi elnököt, a demokrata Joe Bident számos alkalommal bírálva megismételte azt az álláspontját, hogy az amerikai rendszert „fokozatosan tönkreteszik”, az előző elnökség alatt elért eredményeket visszájukra fordítják. Ezért szerinte a „radikális baloldalt a feledésbe kell taszítani”. Beszédében Trump kemény fellépést követelt a bűnözők ellen, különös tekintettel a kábítószer-kereskedőkre. Kijelentette, hogy kormányzata idején az amerikai határ a legbiztonságosabbá vált történelme során, most viszont már ‚a világ legrosszabbja”. 

Reformokra szólított az amerikai választási rendszerben,

és új szabályokat sürgetett korrupció ellen, mert „a jelenlegi rendszer beteg”, és úgy vélte, a jelenlegi vezetés a médiában cenzúrát alkalmaz.

Leszögezte, hogy a külpolitikában is vissza kell térni az „Amerika az első” jelszóhoz, mert az Egyesült Államok elvesztette vezető helyét, és csökkenteni kell az ország függőségét másoktól. Trump bírálta, hogy a nemzetközi erők kivonultak Afganisztánból, és azt is Biden szemére vetette, hogy hagyták Oroszország háborúját folytatódni Ukrajnában. Bírálta Nancy Pelosi demokrata házelnök minapi tajvani látogatását, és megismételte a mostani konferencia azon jelszavát, hogy a közelgő választásokon Pelosit le kell váltani posztjáról, és a kongresszusnak republikánus többségűvé kell válnia.

A Conservative Political Action Conference a legnagyobb amerikai konzervatív seregszemle, amelyet 1974 óta rendeznek meg.

Rovatok