Index Vakbarát Hírportál

Több ezer pókrák nyüzsög Anglia tengerpartján

2022. augusztus 7., vasárnap 06:26

A közösségi médiában megosztott képek megörökítették a St. Ives-i Porthgwidden Beach sekély vizében tömegesen nyüzsgő rákokat.

Cornwall egyik népszerű turistacélpontját elárasztotta a mérges pókrákok hada. A rákok azért vannak ott, mert levedlik a páncéljukat, mielőtt visszatérnének a szaporodóhelyükre a faj éves vándorlásának részeként, hogy melegebb vizeket keressenek.

Amikor a rákok vedlenek, a páncéljuk hátsó részén keresztül távoznak, hátrahagyva a teljes külső vázukat, beleértve a lábakat és a szemszárakat is, ami pont úgy nézhet ki, mint egy ép rák.

Egy búvár, aki lemerült, azt mondta, hogy még soha nem látott ilyen nagyszámú pókrákot. Kate Lowe, egy tengeri fotós, aki Porthgwiddenben búvárkodik, elmondta: „Egész évben legtöbbször búvárkodom, de még soha nem láttam ilyen nagy számban pókrákokat. Amikor megjelentünk a parton, úgy tűnt, mintha sok sötét szikla lenne a felszín alatt. De kiderült, hogy több ezer rák volt mindössze két-három lépésnyire a vízben."

Egyszerűen hihetetlen volt. Csak térdig értek. Képes voltam a vízben úszni felettük, és próbáltam nem rájuk lépni. A turisták közül sokan visítottak a látványuktól.

– tette hozzá Lowe.

A tömeges gyülekezés segít a rákoknak megvédeni magukat a ragadozóktól, amíg várják, hogy új külső csontvázuk megvastagodjon és megkeményedjen. A rákok mérgező harapással rendelkeznek, amely megölheti ragadozókat, de az emberre ártalmatlanok.

Annak ellenére, hogy a brit vizekben a pókrákok számának növekedéséről számoltak be, az Egyesült Királyságban kevés piaca van a pókrák húsának, annak ellenére, hogy az európai országokban, köztük Spanyolországban és Franciaországban csemegének számít – írja az Independent.

Rovatok