Index Vakbarát Hírportál

Ettől tartott mindenki, Kína rendszeresíti hadgyakorlatait Tajvannál

2022. augusztus 7., vasárnap 13:55

Az állami média szerint a kínai hadsereg ezentúl rendszeresen tart majd gyakorlatot a Tajvani-szoros középvonalának keleti oldalán.

A kínai hadgyakorlat Tajvanon csütörtökön kezdődött, miután több precíziós rakétát is kilőttek, reagálva az Egyesült Államok kongresszusi képviselőjének, Nancy Pelosinak a tajpeji látogatására.

Péntek reggel újabb kínai harci repülőgépek, hadihajók és drónok lépték át a Tajvani-szorosnál húzódó középvonalat. Az eset után a tajpeji védelmi minisztérium provokációval vádolta a kínai erőket, és külön kiemelték, hogy nem akarnak eszkalációt.

Kína a hétvégére sem akart leállni, és vasárnap még több harci gépet küldött Tajvanhoz. A kínai erők szárazföldi támadásokra és nagy hatótávolságú légicsapásokra összpontosító gyakorlatokon vettek részt a hét utolsó napján, ami az előzetes tervek szerint a zárónapja lenne a hadgyakorlatoknak.

A Reuters értesülései szerint a kínai hadsereg a jövőben rendszeresíti katonai jelenlétét a szorosnál, és visszatérő jellegűek lesznek hadgyakorlatai a középvonalnál.

A Tajvan és Kína között húzódó keskeny szorosban a középvonal egy nem hivatalos határt képez, amelyet a katonai repülőgépek és a csatahajók egyik oldalról sem kereszteznek. A vonalat az Egyesült Államok húzta meg a hidegháború alatt, és Kína azóta sem ismerte el.

(Borítókép: Két azonosítatlan katonai hajó Tajvan partjainál 2022. augusztus 7-én. Fotó: Sam Yeh / AFP)

Rovatok