Index Vakbarát Hírportál

Több százan tüntettek Olaszországban a nigériai utcai árus meggyilkolása miatt

2022. augusztus 7., vasárnap 19:54

A 39 éves Alika Ogorchukwu meggyilkolása rasszizmusról szóló vitát váltott ki az alapvetően a bevándorlásról szóló választási kampányban.

Több százan vonultak fel szombaton egy közép-olaszországi városban, igazságszolgáltatást követelve egy nigériai utcai árus meggyilkolása miatt, miközben az ügyészek egy nigériai nő ellen egy másik incidensben elkövetett támadás ügyében is nyomoznak.

A 39 éves Alika Ogorchukwu fényes nappal történt meggyilkolása és Beauty Davis esete, akit állítólag étterem-tulajdonos főnöke ütött meg, miután a nő a neki járó bért követelte, rasszizmusról szóló vitákat váltott ki Olaszországban egy olyan választási kampány közepette, amelyben a bevándorlás a két radikális jobboldali pártot tömörítő, győzelemre esélyes koalíció központi témája.

Ogorchukwut az Adriai-tenger partján fekvő Civitanova Marchéban verte halálra egy olasz férfi, mert a sértett megpróbált eladni neki egy csomag zsebkendőt. A pszichiátriai problémákkal küzdő gyanúsítottat letartóztatták. Matteo Luconi rendőrkapitány-helyettes kizárta a rasszista motivációt, hozzátéve, hogy a férfi reakcióját az váltotta ki, hogy Ogorchukwu „kitartóan kért alamizsnát”.

A 25 éves Davis mosogatóként dolgozott egy tengerparti étteremben a déli Calabria régióban, amikor a munkaadójától kérte az esedékes bért. Azt állította, hogy a férfi csak napi három órát fizetett neki, holott több mint 10 órát dolgozott. Az összetűzést filmre vették, és a felvételeken látható, amint a férfi, aki ellen személyi sérülés okozása, lopás és fenyegetés miatt folyik nyomozás, megpofozza a nőt.

Laura Boldrini, a balközép Demokrata Párt politikusa az incidenseket „a Liga és az Olasz Testvérek évek óta tartó propagandájának” tulajdonítja, amely „a bevándorlókat mindig is az olaszok biztonságát fenyegető veszélyként, gyilkosokként és erőszaktevőkként jellemezte”.

Szükségünk van a bevándorlókra, hogy különböző területeken dolgozzanak, de van egy olyan elképzelés is, hogy ki lehet őket használni, keveset fizetni nekik, sértegetni és verni őket. Miért? Mert egyesek nem tartják őket tiszteletre méltónak, és mert alsóbbrendűnek tekintik őket

– tette hozzá a Boldrini.

A jobboldali koalíció az esélyese a szeptemberi választásoknak

A Giorgia Meloni vezette, neofasiszta gyökerekkel rendelkező Olasz Testvérek párt áll az élén a Liga és a Forza Italia pártjait is magában foglaló jobboldali koalíciónak, amely az előrejelzések szerint megnyerheti a szeptember 25-i országgyűlési választásokat.

A Liga vezetője, Matteo Salvini azt reméli, hogy az Ogorchukwu támadója ellen kiszabott büntetés „a lehető legsúlyosabb lesz”, a Davis elleni támadásra reagálva pedig azt mondta:

Ha valaki megtámad valakit, az bűnöző. Sajnos naponta több száz olaszra támadnak, de nem azért vagyunk itt, hogy osztályozzuk, hogy az agresszor fehér, fekete vagy sárga.

Bár Olaszország 1993-ban törvényt fogadott el, amely bünteti a rasszista erőszakot és a gyűlöletbeszédet, a rasszizmus indítékát a bírák ritkán ismerik el, ha egy ügy bíróság elé kerül – írja a Guardian.

„A bírák, a rendőrök, a kormányzók és a politikusok mind fehér, középkorú férfiak, akik beágyazódtak a fehér felsőbbrendűség rendszerébe” – mondta Kwanza Musi Dos Santos, a DEI Futuro Antirazzista hálózat római aktivistája, hozzátéve: „Nem fogják elismerni a rasszizmust, és amíg hatalmi pozícióban vannak, soha nem is fogják jelenteni vagy felhívni rá a figyelmet.”

A baloldal sem kezeli „konstruktív módon” a bevándorlást

Dos Santos ugyanakkor felrója a baloldali pártoknak, hogy nem kezelik konstruktív módon a bevándorlást, ehelyett problémaként kezelik, és például támogatják azt a bevándorlásellenes törvényjavaslatot is, amelyet még Salvini hozott 2018-as belügyminisztersége idején.

2020-ban, amikor az olasz kormányt a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom koalíciója vezette, megújították az EU által is támogatott megállapodást, amely a líbiai parti őrséget finanszírozza, hogy lényegében távol tartsa a migránsokat Európától.

„A baloldal valójában pontosan úgy cselekszik, mint Salvini, csak közben azt az ideológiai propagandát használja, hogy »nem vagyunk a bevándorlás ellen«, de valójában problémaként, vészhelyzetként kezelik, akárcsak a jobboldal” – jegyezte meg Dos Santos.  

(Borítókép: Tüntetők Civitanovában 2022. augusztus 6-án. Fotó: Piero Cruciatti / Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Rovatok