Index Vakbarát Hírportál

Az olaszok is baloldali összefogással akadályoznák meg a jobboldal győzelmét

2022. augusztus 7., vasárnap 17:39

Olaszországban szeptember 25-én lesznek országgyűlési választások, a többpárti szövetség most vasárnap alakult meg. Azért fogtak össze, hogy legyőzzék jobboldali ellenfelüket. Ők egyelőre ötpárti összefogásnál tartanak.

Az Enrico Letta által vezetett baloldali Demokrata Párt (PD) először a Carlo Calenda vezetette Akció párttal, majd a Zöldekkel, végül az Olasz Baloldallal (SI) kötött választási paktumot. A szövetségnek tagja az Öt Csillag Mozgalomból (M5S) júniusban kilépett Luigi Di Maio is, aki augusztus elsején megalapította a Civil Elkötelezettség nevű formációt. Ezzel vasárnapra felállt a baloldali erők ötpárti választási szövetsége – adta hírül az MTI.

Ennél többet nem tudtam tető alá hozni

– utalt a többpárti szövetségre Enrico Letta. Hangoztatta, hogy az Öt Csillag Mozgalommal, valamint a Matteo Renzi által vezetett Élő Olaszországgal (IV) nem akarnak szövetkezni. A szövetség megalakulásával egy időben Carlo Calenda máris kétségeinek adott hangot, kijelentve, hogy balközép erőként nem akar a radikális SI szövetségese lenni. A baloldali pártok együttese a felmérések szerint 33 százalékon áll.

A baloldali megállapodás értelmében az egyéni körzetekben minden száz jelöltből 59-et a PD, 24-et az Akció, 13-at az SI–Zöldek és négyet Luigi Di Maio pártja állíthat.

Az összefogás a jobboldal legyűrésére épül

A baloldalnak nincsen közös víziója, egyedül a jobboldal iránti gyűlölet tartja egyben – hangoztatta Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke. A jobboldali párt a felmérésekben továbbra is a legnagyobb erőként szerepel több mint 22 százalékkal, sarkában a PD-vel.

A szintén jobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini szerint a baloldali szövetség tagjai „ostobák, és nem tisztelik az olasz népet”. Korábban Matteo Salvini úgy nyilatkozott, a jelenlegi felmérések szerint a jobboldal „jelentős előnnyel” bír a baloldallal szemben. Az Il Giornale jobboldali napilap legutolsó, pénteki adatai szerint a jobboldal jelenleg 17 százalékkal előzi meg a baloldalt, és megközelítette az ötven százalékot.

A jobboldali szövetség a migráció ellen lépne fel

Az Il Messaggero római napilapnak vasárnap nyilatkozó Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, a Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke úgy vélte, a baloldal kampánya kizárólag a politikai ellenfelei lejáratására épül.

A baloldal semmit nem mond a programjáról, talán azért, mivel a baloldali szövetségesek semmiben nem értenek egyet. Ezzel szemben a jobboldal kizárólag a tartalomra összpontosít, közös tervünk, hogy újraindítsuk Olaszországot

– mondta Silvio Berlusconi. Arra a kérdésre, hogy miként látja szövetségeseit, Berlusconi azt válaszolta, hogy Giorgia Meloni a határozottságot és a bátorságot képviseli, Salvini pedig képes az olaszokhoz szólni és az embereket meghallgatni.

A CORRIERE DELLA SERA NAPILAP SZERINT AZ FDI, A LIGA ÉS Az FI PROGRAMJÁNAK PILLÉRÉT AZ ADÓK CSÖKKENTÉSE, VALAMINT AZ ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ ELLENI FELLÉPÉS KÉPeZI.

Az FdI, a Liga és az FI között július 28-án aláírt választási szerződés értelmében a 221 egyéni választókörzetben az FdI 98 jelöltet állít, a Liga 70-et, az FI és a kereszténydemokraták 42-t, a többi jobboldali erő 11-et.

A választások után jóval kevesebb mandátum lesz

A szeptemberi választások karcsúsítják a római parlamentet: a felsőházban a mandátumok száma a jelenlegi 315-ről 200-ra csökken, az alsóházba a pártok az eddigi 630 helyett 400 képviselőt delegálhatnak. A választókörzetek területe így bővül, ami tovább nehezíti a jelöltek állítását. A választási kampány első határideje augusztus 14. lesz, a pártoknak addigra kell benyújtaniuk hivatalos logójukat a belügyminisztérium választási irodájához.

Rovatok