Index Vakbarát Hírportál

The Guardian: Trump rajongói rokonlélekként fogadták Orbán Viktort

2022. augusztus 7., vasárnap 06:16

A brit lap terjedelmes elemzést közölt a magyar miniszterelnök dallasi fellépéséről a CPAC konzervatív konferencián, amely megítélésük szerint egyfajta „transzatlanti szélsőjobboldali szeretetvendégséggé” lényegült át. A rendezvényt szombaton Donald Trump zárta.

A magyar miniszterelnök volt a héten a texasi Dallasban megrendezett Konzervatív Politikai Akciókonferencia (CPAC) nyitóelőadója, és „talán az eddigi legélénkebb bizonyítéka az amerikai és az európai szélsőjobboldal közötti kölcsönös és gyorsan növekvő rokonságnak” – írja a Guardian.

A lap megjegyzi: Orbán Viktor egy külföldi vezetőhöz képest rendkívül nyíltan az ellenzéki republikánusok pártjára állt, nem pedig a hivatalban lévő demokratákéra. E héten Donald Trumpnak hódolt a New Jersey állambeli Bedministerben lévő golfklubjában, míg Joe Bidenről tudomást sem vett a Fehér Házban.

A keresztény nacionalistákat az erők egyesítésére szólította fel Orbán Viktor a CPAC-on:

A győzelem soha nem a legkisebb ellenállás útját választva fog bekövetkezni. Vissza kell vennünk az intézményeket Washingtonban és Brüsszelben. Barátokat és szövetségeseket kell találnunk egymásban. Össze kell hangolnunk csapataink mozgását, mert ugyanazzal a kihívással nézünk szembe.

Megjegyezte, hogy az amerikai időközi választások még ebben az évben lesznek, amelyet az elnökválasztási verseny és a 2024-es európai parlamenti választások követnek. A Guardian szerint ritkán volt ilyen merész, nyílt és kötetlen az Atlanti-óceánon túli nacionalista pártok szövetsége, mint írták:

A CPAC egykor Ronald Reagan, a hidegháborús harcos birodalma volt. Az elmúlt években azonban olyan vendégelőadók is felszólaltak itt, mint a Brexit-párti Nigel Farage és Marion Maréchal-Le Pen, Marine Le Pen unokahúga.

Pénteken Steve Bannon is szerepelt, aki a Breitbart News korábbi ügyvezető elnöke, amelyet egyszer az „alt-right" platformjaként jellemzett, egy olyan mozgalomként, amely a „fehér identitás” megőrzésére és a nyugati értékek védelmére irányuló erőfeszítésekkel áll kapcsolatban. A Trump-féle Fehér Házban főstratégaként szolgált, és most börtönnel néz szembe, miután elítélték a kongresszus megsértése miatt.

A CPAC Texasban meghallgatta Marjorie Taylor Greene georgiai kongresszusi képviselőnőt is, aki a média ellen szónokolt, és azt mondta a hallgatóságnak: „Amikor azt mondtam, hogy keresztény nacionalista vagyok, nincs miért szégyenkeznem, mert a legtöbb amerikai ilyen”.

„Orbánt ugyanazért szeretik az amerikai jobboldali vallási vezetők, mint Putyint”

Peter Montgomery, a Right Wing Watch nonprofit csoport vezető munkatársa elmondta: „A jobboldali vezetők, és különösen az amerikai jobboldali vallási vezetők ugyanazért szeretik Orbán Viktort, amiért Vlagyimir Putyint is. A keresztény nacionalizmus nyílt felvállalása, az erőskezű taktikák alkalmazására való hajlandóság miatt, valamint a kormányuk hatalma miatt a családdal és a szexualitással kapcsolatos úgynevezett hagyományos értékek érvényesítése terén."

Montgomery hozzátette: „Valójában ennek az illiberalizmusnak és tekintélyelvűségnek néhány jelét láttuk a trumpista jobboldalon a rasszizmus iskolai tanításának betiltására irányuló erőfeszítéseikben, az iskolákban és könyvtárakban található LMBTQ-anyagok és -információk elleni agresszív támadásaikban, sőt a zaklatásra és erőszakra való bátorításukban is, amit választási tisztviselők és iskolaszék tagjai ellen tapasztaltunk.”

Mindezek a jelek az amerikai jobboldalon a tekintélyelvűség nyugtalanító felkarolására utalnak, és Orbán Viktor ennek modellje és hőse számukra.

– összegzett Montgomery.

Orbánnak kevés nagyobb rajongója van, mint Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetője, aki tavaly egy egyhetes magyarországi adás során interjút készített vele. Carlson a New York Times elemzése szerint 400 műsorában népszerűsítette a „nagy csereelméletet" – azt az állítást, hogy a bevándorlás révén a fehérek kisebbséggé válnak.

A felsőbbrendűséget elrejteni nem akaró alt-right vonulat

Rick Wilson, a Trump-ellenes csoport, a Lincoln Project társalapítója azt mondta: „Orbán a mai republikánus párt csendes, de részben hangos elemét képviseli. Ez a faji politikára való nyílt felhívás, a globális alt-right és autoriter mozgalom fehér felsőbbrendűséggel nem törődő, azt elrejteni nem akaró eleme. Donald Trump volt az, aki ezt az Egyesült Államokban elszabadította.

Orbán egy sor csapást mért a magyarországi médiára, amely az egyik fő célpontjuk itthon. Nyíltan magáévá tette azt a fajta fehér pótcselekvési politikát, amely annyira népszerű a Tucker Carlson-csoportnál és sok más embernél, akik a Make America Great Again mozgalom tagjai

– mondta Wilson, a „Minden, amihez Trump hozzáér, meghal” című könyv szerzője hozzátette: „Ezek a dolgok mind összeadódtak ahhoz, hogy Orbánnak egyfajta rajongótábort verbuváljanak az Egyesült Államokban azokból az emberekből, akik egykor konzervatív republikánusok voltak, most pedig faji alapú autoriter wannabe-k. Ő az a fickó, aki ezt olyan mértékben valósítja meg, amit Donald Trump nem érhetett el az Egyesült Államokban.”

Ez a vonzerő magában foglalja a demokrácia elleni lopakodó támadást. A kritikusok szerint a magyar igazságszolgáltatás, a média és más intézmények ezer vágás általi halált szenvednek, miközben Orbán lassan és biztosan megszilárdítja hatalmát.

Kurt Bardella, a Demokratikus Nemzeti Bizottság tanácsadója Orbánról azt mondta: „Ők a fasizmus tervét látják. Olyasvalakit látnak, aki megtestesíti a Republikánus Párt értékeit, a szabad és tisztességes választások akadályozását, a demokratikus intézmények aláásását, a kormányzati hatalom kiterjesztését és az igazságszolgáltatás átpolitizálását, a kisebbségi közösségek marginalizálását és a szabad társadalom pilléreinek roncsolását.”

Ha autokratikus rezsimről beszélünk, akkor Orbán Viktor miniszterelnök ilyen Magyarországon, és pontosan ez az a minta, amelyet a republikánusok itt az Amerikai Egyesült Államokban követni szeretnének. Egyáltalán nem meglepő, hogy – különösen egy olyan helyen, mint a texasi CPAC – ezek a jobboldali fehér nacionalisták egy olyan embert ölelnek magukhoz, mint Orbán

– jegyezte meg Bardella.

A radikális jobboldal helyzete Európában

Az év elején, amikor a CPAC Európában tartott rendezvényt, természetesen Magyarországot választotta. Orbán a kontinensen egyelőre kisebbségben maradt. Le Pen elvesztette a francia elnökválasztást Emmanuel Macronnal szemben, bár a radikális jobboldal eddigi legnagyobb szavazatarányát érte el. Olaszországban Giorgia Meloni, a neofasiszta Olasz Testvérek vezetője elég erős pozícióban van ahhoz, hogy az őszi előrehozott választások után miniszterelnök legyen.

Robert P. Jones, a washingtoni Public Religion Research Institute kutatóintézet alapítója és vezérigazgatója szerint: „Létezik ez a mozgalom. A különbség sok európai országban az, hogy ez csak a kisebb ellenzéki pártokban van jelen. Az Egyesült Államokban most azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az etnikai-vallási vízió az országról átvette az uralmat a két nagy politikai pártunk egyike felett. Még demográfiai szempontból is tíz republikánusból közel hét ma már fehér és keresztény egy olyan országban, amely csak 44 százalékban fehér és keresztény. Láthatjuk, hogy ez az identitás a párt lelkesítő, dobogó szívévé vált. Ez egy igazán veszélyes helyzet”.

(Borítókép: Brandon Bell / Getty Images Hungary)

Rovatok