Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkhullámra készülnek az Amazon brit alkalmazottai

2022. augusztus 8., hétfő 13:19

A bérekről és a munkaköri körülményekről kialakult vita odáig fajult, hogy az Amazon dolgozói sztrájkhullámot hirdettek – ez pedig a cég több brit raktárára is hatással lesz.

Augusztus második hetében újabb sztrájkok várhatók a GMB szakszervezettől, akik az Amazon dolgozóinak érdekeit is képviselik, miután már augusztus első hetében több helyen is munkabeszüntetéssel tiltakoztak az alkalmazottak. 

Szerdán több mint 1500 alkalmazott gyűlt össze a cég tillburyi telephelyének étkezőjében, miután a cég óránként egy pennyvel akarta megemelni az alkalmazottak fizetését. Ezután újabb tiltakozások törtek ki Bristolban és Dartfordban is. A cég arra nem volt hajlandó választ adni, hogy a sztrájkok hatással vannak-e a kiszállításokra. 

A GMB nem vett részt a sztrájkok megszervezésében, sőt maga a cég sem ismeri el őket a dolgozóik képviselőjeként, ennek ellenére a szervezet óránkénti kétfontos béremelést követel az inflációra hivatkozva. A szakszervezet szerint a további sztrájkokra „jó esély van” – írja a The Telegraph. A kezdő fizetést telephelytől függetlenül a jelenlegi 9,50 fontról óránként 10,50–11,45 fontra emelnék – közölte a lappal az Amazon szóvivője.

Emellett átfogó juttatási csomag is jár nekik magánegészség- és életbiztosítással, étkezési támogatással és alkalmazotti leárazásokkal, melyek évi több ezer fontot érnek

– tette hozzá. 

Rovatok