Index Vakbarát Hírportál

Nem akarnak sült turistákat a spanyolok

2022. augusztus 8., hétfő 11:16

Az újonnan elfogadott energiatakarékossági szabályok következtében Spanyolországban nyáron nem lehet 27 foknál alacsonyabbra állítani a klímát, télen pedig a fűtés nem emelkedhet 19 fok fölé.

Az intézkedés az irodákat, az üzleteket, a bárokat és éttermeket, valamint a tömegközlekedési eszközöket és közlekedési központokat érinti. A hőmérséklet megmaradása érdekében az üzleteknek folyamatosan zárva kell tartaniuk az ajtójukat. Az Európai Unióval kötött megállapodás alapján Spanyolország hét százalékot faragna le a gázfelhasználásából annak érdekében, hogy csökkentse az orosz gáztól való függést – írja a Sky News

Az új szabályozás szerint az üzletek és az üres kormányhivatalok előtt sem éghet a villany este tíz óra után. Spanyolországban jelenleg azonban nagyon forró nyártól szenvednek, nem ritka a negyven fok feletti hőmérséklet: emiatt a Costa del Sol turisztikai bizottságának elnöke is bírálta az újonnan bevezetett intézkedéseket. 

Elégedett turistákat akarunk, nem pedig sült turistákat vagy olyanokat, akik félnek a sötét utcákon sétálni

– közölte Francisco Salado.

Olyan, mintha ezt a rendeletet egy marslakó írta volna, aki egyáltalán nem ismeri az országunkat, és nem konzultált senkivel

– tette hozzá.

Véleménye szerint „semmi értelme” arra kényszeríteni a szállodákat, éttermeket, bárokat, múzeumokat, mozikat, boltokat, vasút- és buszpályaudvarokat, repülőtereket, hogy „éppen egy hőhullám kellős közepén”, nyáron ne tekerhessék fel, csak 27 fokra a termosztátot. Az azonban világossá vált, hogy mivel a szállodai szobák magánterületnek számítanak, a turisták továbbra is kedvük szerint lehűthetik azt. 

Elég csak besétálni egy bevásárlóközpontba, hogy rájöjjünk, talán túl alacsonyra van állítva a hőmérséklet

– közölte Pedro Sánchez miniszterelnök a múlt héten. 

Hasonló szabályozás már Franciaországban is életbe lépett: a légkondicionált üzletek ajtaját csukva kell tartani, a világító reklámok számát pedig csökkenteni kell. Egy németországi nagyvárosban luxuscikké vált a meleg víz, Berlin pedig elkezdte lekapcsolni a történelmi műemlékeit kivilágító reflektorokat. 

Rovatok