Index Vakbarát Hírportál

Miért fontos, hogy Kína felfüggesztette a homok exportját Tajvanra?

2022. augusztus 8., hétfő 10:33

Kína felfüggesztette a Tajvannal folytatott kereskedelem egy részét nyilvánvaló megtorlásul Nancy Pelosi amerikai házelnöknek az önrendelkezésű szigeten tett látogatása miatt.

Peking leállította egyes, Tajvanról származó gyümölcsök és halak behozatalát, ugyanakkor felfüggesztette a Tajvannak szánt természetes homok exportját. Mielőtt bárki mosolyra fakadna: a tét rendkívül komoly.

Kína a 24 milliós Tajvan legnagyobb kereskedelmi partnere. A kétoldalú kereskedelem értéke tavaly elérte a 273 milliárd dollárt, ami a sokszorosa például a Magyarország és legfontosabb partnere, Németország közötti árucsere értékének.

Az átszámítva csaknem 106 ezer milliárd forintos forgalom Kínával a tajvani kormány szerint a szigetország és a világ többi része közötti teljes kereskedelem egyharmadát teszi ki – írta a CNN.

A kínai Tajvani Ügyek Hivatala közölte, hogy – különböző indokokkal – felfüggeszti a Tajvanról származó grapefruit, citrom, narancs és egyéb citrusfélék, illetve a tenger gyümölcsei közül néhány cikk behozatalát. Ezzel párhuzamosan a kínai kereskedelmi minisztérium felfüggesztette a Tajvanra irányuló természetes homok exportját.

Az intézkedés mélyütésnek tűnhet, ugyanis a homok a félvezető chipek gyártásának kulcsfontosságú összetevője.

Tajvan világelső a félvezető chipek gyártásában, amelyek gyakorlatilag minden modern elektronikai termék – autó, hűtő, mobiltelefon – létfontosságú alkotóelemei.

„Nancy Pelosi tajvani látogatása váltotta ki a kínai hatóságok várható haragját” – közölték nyomban a vizit után az ING Group elemzői.

A tajvani tisztviselők azt állítják, hogy a kínai homokexport felfüggesztése „korlátozott” hatású, mert a kínai homok a teljes kereslet „alig egy százalékát” teszi ki.

Súlyosbodó chiphiány

Kína már korábban is betiltotta egyes tajvani termékek behozatalát, amikor fokozódtak az egymás közötti viták. Tavaly leállította az ananász, majd néhány almafajta importját.

A kínai ínyenceket akkor érte csapás, amikor az év elején tiltólistára került a méregdrága, keresett tajvani fűszeres sügér – állítólag azért, mert tiltott szert találtak benne.

A legújabb kereskedelmi korlátozás egybeesik Pelosi házelnök tajvani útjával. Peking már a látogatás előtt arra figyelmeztetett, hogy megtorló intézkedéseket foganatosít.

Ígéretéhez híven a kínai sereg „célzott katonai műveletek sorozatát indította a helyzet ellensúlyozására”.

A kínai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy „az Egyesült Államoknak és a tajvani szakadár erőknek vállalniuk kell a felelősséget, és meg kell fizetniük az elkövetett hibák árát”. Így válaszolt arra, vajon az exportfelfüggesztés célja Tajvan megbüntetése Pelosi látogatása miatt.

A kereskedők és az elemzők aggódnak a kínai–tajvani feszültségek kiterjedése és annak a globális ellátási láncra, illetve az inflációs kilátásokra gyakorolt hatása miatt.

„Kína válasza Pelosi tajvani útjára hatással lehet az ellátási láncokra és a keresletre, ami erős inflációs nyomást tarthat fenn” – mondta Edward Moya, az Oanda vezető piaci stratégája.

A globális ellátási láncokat már amúgy is megtépázta a világjárvány és az ukrajnai háború. A Világbank adatai szerint számos országban két számjegyű az infláció.

Bármilyen konfliktus Tajvanon, abban az országban, amely kulcsfontosságú a világ félvezetőkkel való ellátásában, súlyosbíthatja a globális chiphiányt, amely már eddig is nyomot hagyott a többi között a globális autóiparban.

A Tajvani-szoros ráadásul fontos hajózási útvonal az Ázsia és a Nyugat között árut szállító hajók számára.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company a világ legnagyobb chipgyártója. A TSMC kritikus szerepet játszik a technológiai vállalatok, köztük az Apple, a Qualcomm és az Nvidia működtetésében.

Egy Kína és Tajvan közötti háborúban mindenki veszítene – figyelmeztetett a CNN-nek adott interjújában a TSMC elnöke. „Háború esetén a TSMC gyár nem lesz működőképes” – mondta Mark Liu.

A TSMC Ázsia egyik legértékesebb vállalata, amely a világ szuperfejlett chipjeinek 90 százalékát állítja elő.

(Borítókép: A tajvani Taichungban található Siliconware Precision Industries telephelyén félvezetőt tesztel egy alkalmazott 2016. április 26-án. Fotó: Billy H.C. Kwok / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok