Index Vakbarát Hírportál

A tervekkel ellentétben folytatódik Kína hadgyakorlata Tajvannál

2022. augusztus 8., hétfő 09:43

A tervekkel ellentétben folytatja a hadgyakorlatot Kína Tajvannál. Az egy héttel ezelőtt kezdődő gyakorlatnak vasárnap kellett volna befejeződnie.

Mint arról korábban írtunk, az állami média szerint a kínai hadsereg ezentúl rendszeresen tart majd gyakorlatot a Tajvani-szoros középvonalának keleti oldalán. Hétfőn pedig arról tettek bejelentést, hogy tovább folytatják a Tajvan körül múlt héten megkezdett gyakorlatokat, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

Kína múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül. A manőverek hat helyszínen zajlottak Tajvan környékén, és a kínai hadsereg éleslőszert is használt, valamint rakétákat lőtt át a sziget fölött.

A kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn azt közölte, hogy folytatják a hadgyakorlatokat, és elsősorban a tengeri hadviselésre és tengeralattjáró-elhárító műveletekre fognak összpontosítani.

Bár Kína többször tartott hadgyakorlatokat a Tajvani-szorosban az elmúlt években, a jelenlegihez hasonló átfogó műveletre még nem került sor. Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking „szándékosan emelte a katonai fenyegetés szintjét”. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifogásolta Kína „teljességgel aránytalan reakcióját” Pelosi látogatására – írta az MTI. 

(Borítókép: A tajvani légierő három Mirage 2000-5 támadó repülőgépe felszállásra készül a Tajpejhez közeli Hszincsu légi bázison 2022. augusztus 7-én. Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Rovatok