Index Vakbarát Hírportál

Több napja oltják a kubai olajtárolókat, ötezer embert evakuáltak a tűz miatt

2022. augusztus 8., hétfő 08:12

Villámcsapás ért szombaton egy kubai olajtárolót. A lángokat jelenleg is több mint száz tűzoltóegység oltja. A tűz megfékezését az erős szél nehezíti.

Mint arról korábban írtunk, a kubai hatóságok közleménye szerint szombaton villámcsapás ért egy matanzasi olajtárolót, ahol hatalmas robbanások közepette futótűzként terjedtek a lángok. Suseli Morfa Gonzalez, a Kubai Kommunista Párt tartományi bizottságának első titkára Matanzasban vasárnap azt mondta, a tűz a nyolc tankfarmból kettőt megrongált.

A Reuters azt írja, 82 mexikói és 35, az üzemanyagtüzek leküzdésére specializálódott venezuelai tűzoltó csatlakozott a lángok oltásához. A helyszínre négy tűzoltóvegyszert szállító helikopter is érkezett. Hozzátették: eddig Kuba csupán vizet használt a tűz eloltására.

Az első tartály már nem lángol, csak fehér füst száll fel belőle, a második tartály ég és deformálódott. A harmadik tartály jó állapotban van, időszakonként vízzel hűtik, hogy olyan hőmérsékletet tartsanak fenn, amely elegendő a gyulladás megakadályozásához

– írta a Twitteren a titkár.

A TASZSZ arról számolt be, a megnövekedett szél jelenleg nem teszi lehetővé a tűz intenzitásának csökkentését. Az olajat pedig azokból a tartályokból is kiszivattyúzzák, melyek nem érintettek. Kiemelik: a szomszédos területek mintegy 5 ezer lakosát evakuálták.

Egyelőre egy halottról és 122 sérültről számoltak be, közülük 24-en jelenleg kórházban vannak. A hivatalos adatok szerint 17 ember eltűnt.

A tűz csak súlyosbított a helyzeten

Jorge Pinon, az Austini Latin-Amerikai és Karib-tengeri Energia- és Környezetvédelmi Program Texasi Egyetemének igazgatója elmondta, hogy a létesítményben minden egyes tartály 300 ezer hordót tud tárolni, és üzemanyaggal látja el az elektromos erőműveket.

A baleset azért hatalmas probléma, mert Kuba napi áramszünetekkel és üzemanyaghiánnyal küzd. Az üzemanyag és a tárolókapacitás elvesztése pedig valószínűleg súlyosbítja a helyzetet, ami az elmúlt hónapokban kisebb helyi tiltakozásokat váltott ki.

(Borítókép: Helikopterről oltják a tüzet, miután kigyulladt egy üzemanyagraktár a Kuba északi részén fekvő Matazanas kikötőjében 2022. augusztus 6-án. Fotó: MTI/AP/Ramon Espinosa)

Rovatok