Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban már oltakoznak a majomhimlő ellen

2022. augusztus 8., hétfő 16:09

A fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani római kórházban kezdődött el a majomhimlő elleni oltás hétfőn, miután az egészségügyi minisztérium adatai szerint 545 esetet azonosítottak.

A vakcinázás első napján tíz embernek adták be az oltást. A római kórházban a következő napokban kétszáz főt oltanak be, és további hatszázan regisztráltak már – mondta el a főváros térségét lefedő Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Andrea D’Amato.

Lazio 1200 adag vakcinát kapott, a mostanáig a legtöbb esetet számláló Lombardia tartomány kétezret, Emilia-Romagna hatszáz adagot, Veneto négyszázat.

Legkésőbb csütörtöktől Lombardiában is megkezdik a vakcinázást. A Bavarian Nordic által gyártott, Jynneos néven ismert oltóanyagot használják, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett.

Olaszországban májusban azonosították az első beteget. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) július 23-án globális egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban azt mondta, hogy hamarosan Magyarországra is megérkeznek a majomhimlő elleni vakcinák. Jelenleg 42 embernél mutatták ki a betegséget.

Arról, hogy mi is az a majomhimlő, hogyan terjed, mik a tünetei, illetve megelőzhető-e, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. 

Rovatok