Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 3000 embernek kellett elhagynia az otthonát egy második világháborús bomba miatt

2022. augusztus 8., hétfő 11:08

Második világháborús bombát találtak az olaszországi Pó folyó aszálytól kiszáradt medrében. A bombára egy halász talált rá.

Második világháborús bomba került elő a szélsőséges aszály miatt kiszáradt észak-olaszországi Pó medréből. A 450 kilogrammos bombát, amelyet vasárnap felrobbantottak, egy halász találta meg – számolt be a Reuters hírügynökségnek Marco Nasi ezredes.

A 240 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó eszközt a Borgo Virgilio nevű lombardiai falu közelében fedezték fel júliusban. Mintegy 3000, közelben lakó embernek kellett elhagynia az otthonát, hogy vasárnap ellenőrzött körülmények között felrobbanthassák a bombát.

Néhány lakos először azt mondta, nem mozdul, de az utolsó napokban sikerült mindenkit meggyőzni

– mondta Francesco Apori polgármester.

Veszélyhelyzetet hirdettek 

A Pó a leghosszabb olasz folyó, az Alpokban ered és az Adriai-tengerbe torkollik. A 65 kilométer hosszú folyam jelentős szakaszai száradtak ki az országot sújtó, 70 éve nem tapasztalt aszály alatt. A múlt hónapban veszélyhelyzetet hirdettek a folyó menti területeken a vízhiány miatt. A Pó az olasz mezőgazdasági művelés alá vont földek egyharmadát látja el vízzel.

A hőség és a csapadékhiány miatt a folyam áramlása annyira meggyengült, hogy a gazdák szerint a tengerből sós víz szivárog a mederbe, tönkretéve a terményeket – írta az MTI.

(Borítókép: Az olasz hadsereg tagjai eltávolítanak egy második világháborús bombát az olaszországi Borgo Virgilióban 2022. augusztus 7-én. Fotó: Flavio Lo Scalzo / Reuters)

Rovatok