Index Vakbarát Hírportál

Az EU 261 millió euróval támogatja az ENSZ menekülteket segélyező hivatalát

2022. augusztus 9., kedd 16:54

Az Európai Bizottság 261 millió euróval (103,6 milliárd forinttal) támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalát (UNRWA) – közölte a brüsszeli testület kedden.

A hároméves időszakra szóló támogatás kiszámítható forrásokat nyújt a UNRWA számára, és lehetővé teszi a palesztin menekültek alapvető szükségleteinek kielégítését – olvasható a testület sajtóközleményében. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az EU a UNRWA hosszú távú partnereként elkötelezett amellett, hogy továbbra is politikai és pénzügyi támogatást nyújtson tevékenységeihez – írja az MTI.

A UNRWA-nak nyújtott támogatásunk kulcsfontosságú eleme a térség biztonságának, stabilitásának és fejlődésének előmozdítására irányuló stratégiánknak, amely hozzájárul az izraeliek és palesztinok közötti tartós béke kilátásainak fenntartásához is

– közölték.

Az UNRWA oktatási, egészségügyi és lakhatási segítséget nyújt a Ciszjordániában, a Gázai övezetben, Kelet-Jeruzsálemben, Jordániában, Libanonban és Szíriában élő 5,5 millió, regisztrált palesztin menekültnek. A bizottság sajtóközleménye szerint pénzügyi hiányok miatt jelentős kihívásokkal küzd megbízatásának teljesítése során.

Az UNRWA-nak sürgős reformot kell végrehajtania, és innovatív módszereket kell találnia a menekülteknek nyújtott szolgáltatások fenntartására. Az EU támogatja a UNRWA-t a belső reformtörekvések folytatásában, és szilárd, fenntartható pénzügyi alapot biztosít a hivatalnak

– tette hozzá az uniós bizottság.

Az UNRWA legnagyobb adományozója, az Egyesült Államok 2018 óta fokozatosan megszüntette hozzájárulását. 

Rovatok