Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás: Magyarország tartja magát az „egy Kína” elvhez

2022. augusztus 9., kedd 11:11 | aznap frissítve

A magyar külpolitika fókuszában hosszú hónapok óta a béke áll – emelte ki Menczer Tamás. Az államtitkár hangsúlyozta: „Egyáltalán nem hiányzik nekünk az, hogy a világ két meghatározó nagyhatalma konfliktusba kerüljön egymással.”

A magyar külpolitika továbbra is következetesen tartja magát az „egy Kína” elv alkalmazásához – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében.

Őszintén reméljük, hogy a Tajvan körüli helyzet nem fog eszkalálódni, és a világ meghatározó hatalmai minél előbb visszatérnek a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló együttműködéshez

– fogalmazott Menczer Tamás. A politikus hangsúlyozza, hogy a magyar külpolitika fókuszában hosszú hónapok óta a béke áll. A kormány álláspontja szerint a szomszédban zajló háborúra, az általa okozott szenvedésekre és gazdasági bajokra csak a béke jelenti a megoldást. Ugyanakkor aggodalommal tölti el a kormányzatot, hogy a világ más tájain is biztonsági válságok, feszültségek ütik fel a fejüket.

A jelenlegi helyzetben egyáltalán nem hiányzik nekünk az, hogy a világ két meghatározó nagyhatalma konfliktusba kerüljön egymással, még ha a konfliktus földrajzilag messze is helyezkedik tőlünk

– hangsúlyozta az államtitkár.

Rovatok