Index Vakbarát Hírportál

Azt hitték, majomhimlős, ezért leszállították a gépről az ekcémás nőt

2022. augusztus 9., kedd 17:00

Az amerikai Spirit Airlines egyik gépén okozott aggodalmat, hogy egy nő karján kiütéseket fedeztek fel. Az utasok azt hitték, hogy majomhimlős, ezért a személyzet jobbnak látta, ha leszállítja a gépről. A nő egy TikTok-videóban panaszolta el az esetet.

Jacqueline Nguyen krónikus ekcémától szenved, bőrén állandóan viszkető kiütések jelennek meg. Amióta rendszeresen hírek jelennek meg az Egyesült Államokban szintén bőrtüneteket okozó fertőző betegségről, a majomhimlőről, többször hitték, hogy nála is a vírus okoz panaszokat – írta meg a vt.co.

A nő szerint most könnyen célkeresztbe kerülhetnek azok, akik valamilyen bőrbetegséggel küzdenek, ugyanis sokaknak téves információik vannak a járványos kórokozóról, így jellemző hólyagjait összetéveszthetik sebekkel, pattanásokkal vagy bármilyen hólyaggal, főleg azoknál, akiknél ruhával nem takart, mások számára látható helyen van.

A félretájékoztatás diszkriminációhoz vezet

– mondta Jacqueline a TikTokra feltöltött videójában, amiben a Spirit Airlines gépén történt incidensről számolt be. Elmondta, hogy miután észrevette a mellette ülő utas az alkarján lévő kiütéseket, szólt a személyzetnek. A légiutas-kísérők felszólították a nőt, hogy igazolja orvosi papírokkal ekcémáját, majd az utasok szeme láttára nem túl udvarias módon kivezették.

Soha életemben nem voltam ennyire megalázva, nyilvánosan úgy bántak velem, mint egy bűnözővel, ráadásul a párom szeme láttára 

– panaszolta Jacqueline, majd hozzátette: szerinte ideje lenne felvilágosítani a légitársaság személyzetét arról, hogy pontosan milyen tünetekkel jár a majomhimlő, még mielőtt több száz hasonló eset történne.

Amerikában már veszélyhelyzet van a majomhimlő miatt

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a múlt héten hirdetett egészségügyi vészhelyzetet az Egyesült Államokban a majomhimlő járványos terjedése miatt, amely már 28 ezer megbetegedést okozott világszerte. A hivatal jelentése szerint először a nemi szervek, a végbélnyílás környékén okoz hólyagosodást, majd a kézen és a lábon jelenhetnek meg a kiütések, de előfordulhatnak a mellkason vagy az arcon is,amelyek gyógyulás előtt hegesednek.

Rovatok