Index Vakbarát Hírportál

Új európai szövetségest hozhat Orbán Viktornak ez a választás?

2022. augusztus 9., kedd 05:58

A kormányválság, majd Mario Draghi lemondása után szeptemberben előrehozott választásokat tartanak Olaszországban. Molnár Annát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetőjét kérdeztük a helyzetről.

Molnár Anna lapunknak úgy foglalta össze a kormányválsághoz vezető utat, hogy tavasszal kezdődött a folyamat, amikor több parlamenti szavazás előtt a kormányt támogató pártok vitái – különösen az Öt Csillag Mozgalom volt érintett ebben – éleződtek. Vitás kérdés volt többek között az ukrajnai fegyverszállítmányok ügye és az energiacsomag is, amivel körülbelül 14 milliárd euróból támogatják az olasz családokat és vállalkozásokat. Az Öt Csillag Mozgalom nem akarta megszavazni az energiacsomagot, amelyet végül elfogadott a parlament, de a párt nem vett részt az ülésen. A mozgalom képviselői több és más típusú támogatásokat láttak volna szükségesnek.

Mario Draghi ezt követően döntött a lemondás mellett, amit Sergio Mattarella államfő nem fogadott el. Draghi bizalmi szavazást kért a parlamentben, ezt gyakorlatilag megnyerte, de egyes pártok (az Olaszország Fivérei, a Liga, a Hajrá Olaszország és az Öt Csillag Mozgalom), amelyek támogatták a nemzeti egységkormányt, nem jelentek meg, vagy nem szavaztak. A Hajrá Olaszország és a Liga nem vett részt a szavazáson, míg az Öt Csillag képviselői jelen voltak, de nem voksoltak.

Menthető volt-e a kormány? – kérdeztük Molnár Annát, aki válaszában úgy fogalmazott, hogy

Draghi valószínűleg már nem akarta megmenteni. Elindult egy olyan folyamat, ahonnan nem igazán lehetett visszalépni. Olyan szempontból illogikus volt ez a folyamat, hogy az olasz gazdaságnak politikai biztonságra, stabilitásra lett volna szüksége.

Molnár Anna Mario Draghi másfél éves kormányfői tevékenységéről elmondta, hogy a pandémia és a visszaesés után gazdasági növekedés indult, a turizmus közel van járvány előtti szinthez, a foglalkoztatottság az 1970-es évek óta nem látott magasságokba jutott augusztusban. Az Olaszország-szakértő hangsúlyozta, hogy reformok indultak, de még több időre van szükség, és további reformokra is például az igazságszolgáltatás, az adózási morál, az oktatási rendszer, valamint a zöldítés területén.

Középjobb kormányzás jön?

Az előrehozott választásokat szeptember 25-én tartják, Molnár Anna szerint az Olaszországban középjobbnak nevezett tömb indul a legjobb esélyekkel, de leszögezte:

nehéz előre látni a választás eredményét a bizonytalan szavazók miatt.

Az Öt Csillag Mozgalom folyamatosan veszített a támogatottságából, a baloldalon a Demokrata Párt némi növekedés mellett megtartotta a helyét. A kutatások alapján az elmúlt időszak legnagyobb nyertese az Olaszország Fivérei párt.

Molnár Anna a két jobboldali párt és pártvezető (Matteo Salvini, Liga és Giorgia Meloni, Olaszország Fivérei) kapcsolatát versengőnek nevezte. Hasonló célokat fogalmaznak meg, de jelentős különbség köztük, hogy Salviniék tagjai voltak a kormánykoalíciónak, miközben Meloniék végig ellenzékben maradtak.

A szeptember végi választásig viszonylag rövid kampányidőszak lesz, a szakértő arra számít, hogy a gazdasági kérdések, a pénzügyi stabilitás lehet az egyik legmeghatározóbb kérdés a szavazóknál.

Mit hozhat a változás az EU-nak és az Orbán Viktor vezette kormánynak?

Molnár Anna aláhúzta: a középjobb csoportból Silvio Berlusconi pártja, a Hajrá Olaszország az Európai Néppárt tagja és gyakorlatilag EU-barát politikát folytatnak. A Liga és az Olaszország Fivérei viszont a euroszkeptikusok közé sorolhatók. A szakértő ugyanakkor megjegyezte:

a kormányzás során azt lehetett látni, hogy a Liga mérsékeltebb lett. Ha kormányra kerülnek, a mostani olasz vezetéshez képest kevésbé EU-barát politika várható, de az álláspontjuk valószínűleg mérséklődni fog.

Az Olaszország-szakértő arra a kérdésünkre, hogy mit jelentene Magyarország szempontjából a jobboldali választási győzelem, részletezte: a magyar kormánynak jó kapcsolatai vannak a három párt vezető politikusaival, de például az uniós migrációs politikában nem teljesen egyeznek az érdekeik, Salviniéknek egészen más volt a céljuk többek között a menekültkvótánál, mint a magyar kormánynak.

Molnár Anna arra számít, hogy az orosz–olasz viszony jobbközép kormányzás esetén javulhat, Silvio Berlusconi hosszú ideje jó kapcsolatban van Vlagyimir Putyinnal, a Matteo Salvini vezette Ligával szemben pedig folyik egy eljárás, amely a párt Oroszországból érkezett esetleges pénzügyi támogatását vizsgálja. A három politikus közül elsősorban Giorgia Melonit szokták az atlantisták közé sorolni.

A szakértő hozzátette: Olaszországnak nem akkora a kitettsége Oroszország felé az energiahordozók tekintetében, sokkal diverzifikáltabb a behozatala, mint több más európai országnak. Mario Draghi lemondásának hetén még Algériába utazott, hogy jelentősen bővített földgázszállításról kössön megállapodást, az afrikai országból érkező földgáz eddig is körülbelül 30 százalékos arányt tett ki Olaszország importjában.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) és Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnökének (j) találkozója Brüsszelben 2021. június 23-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Rovatok