Index Vakbarát Hírportál

Többmilliós temetkezési letétet kérnek a hegymászóktól

2022. augusztus 10., szerda 19:17

Európa legmagasabb csúcsának, a Mont Blanc-nak a lábánál fekvő kisváros polgármestere tizenötezer eurós letétet kérne a hegymászóktól. A természetben bekövetkezett, egyelőre visszafordíthatatlannak tűnő változások késztették morbid indítványára.

Jean-Marc Peillex szerint a Mont Blanc-on uralkodó körülmények már annyira veszélyesek, hogy a hegymászóknak hatmillió forintnak megfelelő kauciót kellene letétbe helyezniük a mentési és esetleges temetési költségek fedezésére. A polgármester szerint senki sem várhatja el a francia adófizetőktől, hogy ezeket a kiadásokat ők fedezzék.

Bejelentését azok után tette meg, hogy több tucat önjelölt alpinista az erőteljes olvadás idején vágott neki a Mont Blanc csúcsára vezető útnak – fittyet hányva minden figyelmeztetésre.

„Orosz rulettet játszanak” – mondta azokról, akik az intelmek dacára a Goûter-útvonalon kísérelték megmászni a 4808 méter magas csúcsot. Peillex egyébként a hegy franciaországi lábánál fekvő Saint-Gervais első embere.

Az idei nyári kánikulában a hőhullámok miatt a sziklaomlások száma megnövekedett.

Öngyilkossággal ér fel a tapasztalatlanok kalandja

Egy hegyi mentés átlagos költsége tízezer, a temetésé ötezer euróra rúg.

„Elfogadhatatlan, hogy a francia adófizetők állják ezeket a költségeket” – tudatta Peillex polgármester a közleményében.

Saint-Gervais hivatalos honlapján azt is közölték, hogy a túravezetők már most sem hajlandók hegymászókat vinni a népszerű, a királyi jelzővel illetett Goûter-útvonalra – sem Saint-Gervais-ból, sem a közeli Chamonix alpesi üdülőhelyről. Döntésük legkorábban augusztus derekáig érvényes.

A polgármester elmarasztalt néhány „álhegymászót", akik szerinte „halállal a hátizsákjukban” próbálkoztak a csúcs meghódításával.

„Az emberek reagálását akartam kiváltani, hogy felfogják: ma már nagyon veszélyes, szinte öngyilkos dolog felmenni” – nyilatkozta Peillex a BBC-nek.

A szinte állandósuló sziklaomlások miatt minden tétovázás nélkül bezáratta a Goûter és a Tête Rousse menedékházakat. Peillex emlékeztetett arra is, hogy egy múlt heti, nagy sziklaomlás bárkit megölt volna, ha az útjába kerül.

A tervezett letétről még nem hozott végleges döntést, de szavai szerint erre minden joga adott.

Az összegnek „megdöbbentőnek kell lennie ahhoz, hogy ráirányítsa a figyelmet” a balesetekre – érvelt. „Ha valaki törvénytelennek tartja, a bírósághoz megtámadhatja” esetleges döntését.

Július 30-án egy csoport románt találtak a hegyen, akik felkészületlenül, rövidnadrágban és edzőcipőben araszoltak. Egy rendőrségi helikopter hangosbemondón keresztül utasította őket a visszafordulásra, amit kelletlenül megtettek, de azt kiabálták vissza, hogy „másnap visszatérnek” – sorolta az egyik ijesztő példát a polgármester, aki Macron elnököt nyílt levelében már 2019-ben olyan intézkedések meghozatalára sürgette, amelyekkel némileg semlegesíthetők a klímaváltozás következményei.

#saintgervais #montblanc lettre ouverte d'un #giletblanc au Président @Macron pic.twitter.com/QnvbRlDfqN

— Jean-Marc PEILLEX (@PEILLEX) September 1, 2019

Sziklaomlás és lavinaveszély

A téli hóhiány és az idei nyár rendkívüli melege következtében a sziklák inognak, ami megnehezíti az átkelést a hasadékokon. Az éghajlatváltozásnak tulajdonított kánikula a gleccserek olvadásával a lavinaveszélyt is fokozta az Alpokban.

Egy szakavatott chamonix-i túravezető, Olivier Greber szerint naponta csak tucatnyi képzett hegymászó képes feljutni a csúcsra, szemben a szokásos 100-120 próbálkozóval.

A Mont Blanc-nak tizenegy 4000 méter feletti csúcsa van Franciaországban és Olaszországban. A hegy évente rendszeresen több százezer turistát vonz. A Goûter mellett számos más, a többi között az olaszországi Courmayeurből induló útvonal is nyitva maradt a veszélyek ellenére.

Peillex polgármester azt mondta: nincs jogi felhatalmazása a Goûter-útvonal lezárására.

A kockázatok ellenére a múlt hét egyetlen napján hetvenen próbálták rajta keresztül elérni a csúcsot, és számuk napról napra nő.

A mentések és a halálesetek száma egyébként az idén nem emelkedett a korábbi évekhez képest. Évente átlagosan több száz mentést indítanak, és több tucat hegymászó veszti életét a francia–olasz határon fekvő hegyen.

(Borítókép: túrázók a Mont Blanc hegy közelében 2021. július 10-én. Fotó: OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP)

Rovatok