Index Vakbarát Hírportál

Spórolnak a rezsin, csak éjszaka lesz kivilágítva a karácsonyi vásár

2022. augusztus 10., szerda 19:26

A karácsonyi vásárairól és újévi koncertjéről ismert Bécs városában az elszálló energiaárak miatt csökkentik a közvilágítást.

A korábbi évektől eltérően a bécsi Rathausplatzon a karácsonyi vásár fényeit csak éjszakára kapcsolnák fel, nem pedig szürkületkor, tehát átlagosan mindennap körülbelül egy órával később.

Emellett idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás az osztrák fővárost körülvevő körúton, a Ringen

– közölte Roberta Kraft városi szóvivő az AFP-vel.

A városvezetés nem számolta ki, hogy a megszorítással pontosan mennyi megtakarítás várható, döntését Oroszország ukrajnai inváziója és a nyugati szankciókra adott orosz reakciók miatt megugró energiaárakkal indokolta. Az Osztrák Energiaügynökség múlt pénteken azt közölte, hogy a szeptemberi villamosenergia-árindex több mint 256 százalékkal emelkedik éves szinten.

A kilencmillió lakosú Ausztria nagymértékben függ a turizmustól, a gazdaság egyik motorjának az év végi ünnepségek számítanak.

A koronavírus-járvány előtt, 2019-ben több mint négymillióan keresték fel Bécs híres karácsonyi vásárait. 2021-ben mintegy 30 bécsi bevásárlóutca volt kivilágítva napi hét órában, november 12-étől január elejéig.

Mint megírtuk, az európai nagyvárosokban rendkívüli lépésekkel készülnek az idei télre az orosz–ukrán háború miatt várható energiaválságra készülve, erről itt olvashat bővebben.

Rovatok