Index Vakbarát Hírportál

Trump kihasználja a házkutatást, sorra küldi az SMS-eket

2022. augusztus 10., szerda 17:57 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok 45. elnöke, Donald Trump a floridai otthonában folytatott házkutatást használja fel ürügyként, hogy kampányadományokat gyűjtsön. Fontos politikai lépés lehet ez a közelgő félidős kongresszusi választások előtt.

Donald Trump volt amerikai elnök megpróbálja a maga javára fordítani az FBI hétfői látogatását, és a nyomozásra hivatkozva SMS-ekben és e-mailekben politikai adományokat kér támogatóitól. Történt ugyanis, hogy helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai házkutatást tartottak Trump floridai, Palm Beachen található rezidenciáján.

A Trump Mar-a-Lagó-i üdülőjében történt példátlan házkutatás egy szövetségi vizsgálat része, amelyben arra próbálnak rájönni, hogy Trump 2021-es hivatali távozásának idejekor törvénytelenül vitt-e el dokumentumokat a Fehér Házból. Az egybehangzó hírek szerint az FBI emberei 15 doboznyi irattal távoztak Trump házából.

Donald Trump igyekszik a házkutatást Joe Biden kormányának politikai identitású lépésének beállítani, amit egy fontos időszakban tesz a volt amerikai elnök, akinek kulcsfontosságú szerepe van a novemberi félidős választásokat megelőző republikánus előválasztáson.

Ismét a Republikánus Párt, ezzel együtt pedig az én utamba próbálnak állni

– fogalmazott Trump egy adománygyűjtő e-mailben, majd hozzátette: „A törvénytelenséget, a politikai és a boszorkányüldözést le kell leplezni, és meg kell állítani”.

Néhány nappal azután, hogy Donald Trump elvesztette a 2020-as választásokat Joe Bidennel szemben, Save America (Mentsük meg Amerikát) néven politikai akcióbizottságot indított, amely több mint 100 millió dollárt gyűjtött eddig össze. Ugyan hivatalosan még nincs megerősítve, de nyilvánvalónak látszik, hogy Trump 2024-ben újra indulhat az amerikai elnökválasztáson – írja a Reuters.

Republikánus szövetségesei mindenesetre megígérték neki, hogy vizsgálatot indítanak a házkutatással kapcsolatban, ha novemberben visszaszerzik a képviselőház vagy a szenátus irányítását.

(Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök 2022. augusztus 10-én a New York-i Trump Tower előtt. Fotó: Stringer / Afp)

Rovatok