Index Vakbarát Hírportál

Energiaválság: a brit lakosság egyharmadát fenyegetheti a szegénység

2022. augusztus 10., szerda 07:15

Az Egyesült Királyságban a háztartások csaknem egyharmada kerülhet szorult helyzetbe az energiaszámlák befizetése után, amelyek januárban ismét megugorhatnak.

Az üzemanyag-szegénység megszüntetését célzó koalíció (End Fuel Poverty Coalition) kedden közzétett becslései szerint mintegy tíz és fél millió háztartást érint majd az üzemanyag-szegénység a 2023-as év első három hónapjában – vagyis az energiaszámlák kifizetése utáni jövedelmük le fog csökkenni a szegénységi küszöb alá. 

A januári előrejelzés szerint az energiaszámlák 116 százalékos növekedést fognak produkálni a jelenlegi szinthez képest. Az üzemanyagárak emelkedésével csak nehezen tudnak lépést tartani az árakat megjósló becslések. A Cornwall Insight egy múlt heti előrejelzése szerint a januári árak 83 százalékkal emelkednek a jelenlegi szinthez képest – írta meg a CNN.

Azonban nincs minden veszve: a Cornwall Insight arra számít, hogy a számlák a 2023-as év második felében csökkenni fognak. Egy átlagos brit háztartás számlái több mint ötvennégy százalékkal emelkedtek az idei évben, ami sokaknál okozott megélhetési válságot: sok brit család kényszerül választani az „evés és a fűtés” között. 

Májusban a kormány egy 15 milliárd fontos támogatási csomagot jelentett be a lakosság energiaterheinek csökkentése érdelében. Simon Francis, az EFPC koordinátora szerint azonban a legfrissebb előrejelzések szerint ez a mértékű állami támogatás csak „csepp a tengerben”. Liz Truss, az Egyesült Királyság külügyminisztere, aki a jövő hónapban átveheti Boris Johnson helyét a miniszterelnöki poszton, a közvetlen segítség helyett inkább adócsökkentést javasolt a megélhetési válsággal küszködők számára. Riválisa, Rishi Sunak volt pénzügyminiszter szerint több támogatásra lesz szükség.

Rovatok