Index Vakbarát Hírportál

Miért lövet Putyin egy atomerőművet?

2022. augusztus 10., szerda 16:57

Hetek óta érkeznek a vészjósló hírek a zaporizzsjai atomerőművet érő tüzérségi találatokról, és kevesen gondolják, hogy eltévedt orosz lövedékekről volna szó. A megfejtések Vlagyimir Putyin lehetséges céljairól azonban széttartanak.

Andrej Piontkovszkij orosz publicista nem kertel: szerinte Putyin terve az, hogy felrobbantja a szóban forgó nukleáris létesítményt, hogy aztán az ukránokra kenje a szörnyű pusztítást, így próbálván Európát és a világot Zelenszkijék ellen hergelni.

Ebben a verzióban Putyin ördögi és gátlástalan. Egy másik magyarázat szerint viszont taktikus és fél.

Keménykedő üzenet

A brit John Sweeney azon kevés újságírók egyike, aki Kijev ostromakor is az ukrán fővárosban maradt tudósítani. Putyin szerinte is szándékosan löveti a világ egyik legnagyobb atomerőművét, de csupán az elrettentés céljából.

John Sweeney a CNN-nek úgy fogalmazott: Putyin kamaszkori példaképe (egyben harcművészeti mentora) egy közönséges gengszter volt, akitől azt tanulta, hogy úgy lehet a leggyorsabban tekintélyt szerezni, ha minél rémisztőbb erőszakkal fenyegetsz. Márpedig Európa és a világ nemigen retteg semmitől jobban, mint egy atomkatasztrófától.

Hogy miért van erre szüksége? Mert Sweeney szerint immár egyértelmű, hogy Putyin ukrajnai háborúja nem a tervek szerint halad. Kijevet nem sikerült elfoglalni, a keleti régióban voltak ugyan részsikerei, de óriási emberveszteség árán, egy tucat lőszerraktárukat pedig már elpusztították.

A tekintély visszaszerzéséhez kell most ez az elképesztő mértékű fenyegetés, egy – Sweeney szerint egyébként majdhogynem bombabiztos – erőmű lövetése. Mindez azt üzeni, hogy Putyinnal nem lehet packázni, mindenki tegye, amit mond, különben szenvedni fog.

Törékeny szörnyeteg?

A helyzet természetesen nyugtalanító – véli az elemző, mégis úgy látja, hogy Putyin lépései arról árulkodnak, hogy hibás volt a stratégiája. Sweeney szerint több dolog is utal erre.

Az elemző úgy látja, ha Vlagyimir Putyin meg is nyomná az atomgombot egy tébolyult pillanatában, a környezete elszabotálná a végrehajtást.

Sweeney információi szerint a CIA már megüzente Moszkvának, hogy ha taktikai atomfegyvert vetne be Ukrajnában, az egész világ előtt meg fogják alázni a katonai bázisaikat cirkálórakéták tömegeivel anélkül, hogy egy nukleáris háborút kockáztatnának.

(Borítókép: Orosz katona áll őrt a zaporizzsjai atomerőmű közelében 2022. augusztus 4-én. Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters)

Rovatok