Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója ellen terveztek merényletet

2022. augusztus 11., csütörtök 08:33

A távollétében vád alá helyezték Shahram Poursafit, aki állítólag Donald Trump korábbi amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója ellen tervezett merényletet.

Az iráni férfi állítólag Washingtonban vagy Marylandban akarta elvégeztetni a merényletet John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó ellen. Az amerikai tisztviselők szerint Shahram Poursafi, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda tagja jelenleg Iránban tartózkodik: körözést adtak ki ellene. A tisztviselők szerint a férfi valószínűleg egy 2020-ban Bagdadban meggyilkolt parancsnoka miatt akart bosszút állni. Qassem Szolejmani, a gárda egyik különleges egységének parancsnoka egy célzott amerikai dróncsapásban vesztette életét – írja a BBC

Shahram Poursafi 300 ezer dollárt (115 millió forintot) fizetett volna egy Egyesült Államokban élő magánszemélynek, aki Washingtonban vagy Marylandban elvégzi az általa kért műveletet – írta az amerikai Igazságügyi Minisztérium a közleményében. A férfi az interneten ismerkedett össze egy amerikai állampolgárral, akitől azt kérte, egy általa írandó könyvhöz készítsen képeket John Boltonról. 

Ezek után a meg nem nevezett amerikai férfi bemutatta  Shahram Poursafit egy másik embernek, akit később arra kértek, hogy végezzen John Boltonnal, és a gyilkosságot pedig vegye videóra. Donald Trump tanácsadója később nyilatkozatban mondott köszönetet az FBI-nak és az Igazságügyi Minisztériumnak is. 

Matthew G. Olsen főügyészhelyettes szerint nem ez az első eset, hogy lelepleződik egy olyan iráni terv, amely valamely, az Egyesült Államok területén élő személy kiiktatását tűzte ki céljául. Fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy az ilyen törekvéseket leleplezzék és megzavarják – tette hozzá.

Rovatok